Yhdistyneen kuningaskunnan vuoden 2008 rahasarja (Osa II)

Sunnuntaina aiheena oli Britannian vuoden 2008 rahasarjan vanhemman malliset kolikot. Nyt aiheena sarjan uudenmalliset rahasarja.

Valokuva: Royal mint.

Vuoden 2008 alussa Royal Mint julkisti uuden tyylisen rahasarjan. Eurosetelien tavoin rahojen suunnittelusta oltiin järjestetty kilpailu vuonna 2005, jonka seurauksena Royal mint valitsi noin 4000 ehdotuksen joukosta voittajaksi 26-vuotiaan Matthew Dentin suunnitteleman ”Royal Shield of Arms” tai tuttavammin pelkkä Shield (kilpi).

Muutos kohdistui 1 p, 2 p, 5 p, 10 p, 20 p ja 50 p kolikoihin, joiden taustapuoli yhdessä muodostavat Britannian vaakunan. Alun perin myös yhden ja kahden punnan kolikoidenkin taustapuoli piti muuttaa, mutta lopulta päädyttiin siihen, että kahden punnan kolikkoon ei tehdä muutoksia. Yhden punnan kolikon taustapuolelle tuli puolestaan Britannian vaakuna kokonaisuudessaan. Kolikoiden etupuolella säilytettiin muuttumattomana Ian Rank-Broadleyn (s. 1952) suunnittelema Kuningatar Elisabeth II sivuprofiili.

”Shield” livenä.

Entä minkälainen oli lopputulos? Kyseessä on yksi hienoimpia rahasarjoja mitä on lähihistoriassa valmistettu, vaikka Britanniassa rahasarja saikin paljon kritiikkiä. Yksi merkittävimpiä kritiikin aiheita ole, että Britannia saarivaltion henkilöitymänä ei enää esiintynyt rahoissa, sillä tällöin yksi erittäin pitkä perinne katkesi. Britannia on nimittäin esiintynyt britannialaisissa rahoista vuodesta 1672 lähtien. Rahasarjan edustaja vastasi kritiikkiin, että kierrossa on yhä 806 miljoonaa vanhanmallista 50 pennin kolikkoa, joissa Britannia esiintyy. Kyseisten kolikkojen annetaan olla kierrossa, niin kauan kunnes ne kuntonsa puolesta eivät sovellu enää maksuvälinekäyttöön.

Edellisen rahasarjan suunnitelleen Christopher Ironsiden tytär Virginia Ironside puolestaan kritisoi uutta rahasarjaa epäkäytännölliseksi, koska nimellisarvoa ei ilmoiteta enää arabialaisin numeroin, vaan pelkällä tekstillä, joka on kaiken lisäksi kirjaisin kooltaan entistä pienempi.

Rahakabinetissa kritiikki nähdään kohtuuttomana. Rahasarja on kaunis ja lyöntijälki on moitteeton, jonka lisäksi vuosisarja itsessään on upea sisältäen paljon tietoa rahojen ulkoasu-uudistuksesta.
Se, että vuoden 2008 rahasarja sisältää sekä uuden- että vanhanmallisen rahasarjan tekee tästä vuodesta historiallisen. Tämän sarjan omistaessa tuntuu Royal Mintin tunnuslauseen toteutuvan: ”When you make a purchase from The Royal Mint you’re not simply buying a coin, you’re owning a piece of history.” (vapaasti suom. Ostaessasi Kuninkaalliselta rahapajalta et osta ainoastaan kolikkoa, vaan palan historiaa.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s