EKP julkaisi tietoja Europa-sarjasta

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti viimetorstaina (8.11.2012) toisen eurosetelisarjan (ns. Europa-sarja) käyttöönotosta ja viiden euron setelin liikkeeseenlaskusta ensimmäisenä uuden sarjan setelinä. Sarjan nimi tulee Europa-neidon kasvokuvasta, joka on sisällytetty uuden sarjan eurosetelien turvallisuustekijöihin. Uuden eurosetelisarjan ulkoasu on kehitetty ensimmäisen sarjan pohjalta. Aihepiirinä säilyy ”aikakaudet ja tyylisuunnat”, ja myös hallitsevat värit pysyvät ennallaan.

Samalla julkistetaan kuvia kolmesta uudesta turvatekijästä: kasvokuvavesileimasta, kasvokuvahologrammista ja hohtavanvihreästä numerosta. Uudet eurosetelit edustavat kehittyneintä setelinvalmistustekniikkaa. Setelit ovat aiempaa turvallisempia, sillä uusien turvatekijöiden ansiosta niitä on entistä hankalampi väärentää.

Uudet eurosetelit ovat lujatekoisempia kuin ensimmäisen sarjan setelit, joten ne kestävät käytössä entistä pidempään. Varsinkin viiden euron setelien on tärkeää olla kestäviä, sillä ne ovat erityisen alttiita kulumiselle. Pidemmän elinkaaren myötä setelit myös kuormittavat ympäristöä aiempaa vähemmän.

Torstaina julkaistiin myös aikataulu Europa-sarjan osalta:
10.1.2013: Uuden 5 euron setelin lopullinen ulkoasu julkistetaan.
Toukokuu 2013: Uudet 5 euron setelit lasketaan liikkeeseen kaikissa 17:ssä euroalueen maassa.

Lisätietoja:
http://www.ecb.eu/press/pr/date/2012/html/pr121108_1.fi.html
http://www.uudet-eurosetelit.eu/Toinen-eurosetelisarja-Europa-sarja/Miksi-uusi-setelisarja

Jätä kommentti