Nimellisarvoltaan maailman suurin seteli

Rahakabinetissa on lukuisia hyperinflaatioseteleitä, jotka ovat normaalisti edullisia ja joita yleensä on runsaasti markkinoilla. Tässä yhden rahakabinetista löytyvän – nimellisarvoltaan maailman suurimman – setelin historia.

Hyperinflaatio
Hyperinflaatio on taloudellinen tilanne, jossa inflaatio räjähtää hallitsemattomasti tähtitieteellisiin lukuihin. Hyperinflaatio on aina myös poliittinen ilmiö, sillä ilman poliittista sekasortoa hyperinflaatio ei ole mahdollinen. Hyperinflaatio on myös sidoksissa fiat-rahaan, jolla tarkoittetaan rahaa, jonka arvo perustuu ainoastaan hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin. Fiat-rahajärjestelmälle ominaista on luontaisesti korkea inflaatio, sillä rahan luomiselle ei ole mitään varsinaisia esteitä. Fiat-rahan vastakohtana voidaan pitää esimerkiksi rahajärjestelmää joka perustuu hopea- tai kultakantaan.

Unkari 1946
1900-luvulla hyperinflaatio koettiin useissa valtioissa, kuten esimerkiksi Saksassa vuonna 1923 ja Unkarissa vuonna 1946. Unkari pitää toistaiseksi hallussaan hyperinflaatio ennätystä ja tänään käsiteltävä seteli onkin unkarilainen.

Eräiden arvelluiden mukaan neuvostoviranomaiset ja puna-armeija ajoivat Unkarin talouden tarkoituksella vararikkoon. Unkarin setelistöä lisättiin 200 % vuoden 1945 loppuun mennessä, jolloin viranomaiset yrittivät hillitä tuloksetta hyperinflaatiota seteleiden pakkolunastuksella. Tällöin kaikki tuhannen pengön ja sitä suuremmat setelit varustettiin ”postimerkillä”, joka takasi rahan arvon maksuvälineenä. Unkarissa esimerkiksi 100 000 biljoonan pengőn seteli riitti heinäkuussa 1946 yhteen raitiovaunulippuun tai yhteen postimerkkiin.

100 miljoonaa adopengöä on nimellisarvoltaan maailmanhistorian suurin seteli nimellisarvoltaan. Luku sisältää 23 nollaa!

Nollasarjojen kasvaessa apuyksiköksi otettiin miljoona eli Milpengö, jossa oli 6 nollaa. Pian tämän jälkeen käyttöön jouduttiin ottamaan B-pengö, jossa oli 12 nollaa. Triljoonan tilalle otettiin toukokuussa 1946 Adopengö –niminen yksikkö, joka alun perin tarkoitettiin vain veronmaksuun ja kirjanpitoon, mutta joka pian päätyi kiertoon maksuvälineeksi.

Lopulta hyperinflaatio ajautui, niin pahaksi, että ihmiset luopuivat kokonaan rahankäytöstä maksuvälineenä ja palasivat takaisin puhtaaseen vaihtokauppaan. Pengö oli tullut tiensä päähän. Tarvittiin täydellinen rahauudistus. Tällöin  maan rahayksikkö muutettiin forinteiksi. Forintti esiteltiin vaihtoarvolla yksi 400 000 kvadriljoonaan (4×1029) pengőhön!

Kirjallisuutta

Bengt Fagerholm. Arvottomat miljoonat. Inflaation historia ja suuria seteleitä. 2005.
Niall Ferguson. Rahan nousu. Maailman rahoitushistoria. 2009.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s