Viime vuoden kaunein raha

Nyt, kun vuosi 2012 alkaa olla jo pian lopuillaan voidaan pian alkaa jo miettimään mikä oli tämän vuoden mielenkiintoisin, hauskin tai kaunein kolikko. Koska vuosi on kuitenkin vielä kesken ja jokin ulkomaalainen rahapaja saattaa vielä yllättää, niin palataan vielä viime vuoteen.

Rahakabinetin mielestä yksi vuoden 2011 ehdottomasti hauskimmista ja taidokkaimmista rahoista oli epäilemättä Liettuan yhden litaksen kolikko, joka tunnetaan myös koripallona. Tätä kirjoittaessa yksi litas on valuuttakurssiltaan 0,29 euroa.

Raha lyötiin vuoden 2011 koripallon EM-kilpailuiden vuoksi, jotka pidettiin Liettuassa 31. elokuuta–18. syyskuuta. Kyseiset kisat järjestettiin 37. kerran ja ne olivat historiassaan toiset Liettuan järjestämät EM-kilpailut. Edellisen kerran Liettua oli toiminut kisojen isäntänä vuonna 1939. Rahan suunnittelivat Liudas Parulskis ja Giedrius Paulauskis ja se valittiin myös vuoden kauneimmaksi kiertoon lasketuksi rahaksi rahapajojen johtajien Viennassa pidetyssä XXVII konferenssissa, joka pidetään kahden vuoden välein.

litas 2011Rahasta muuten lyötiin myös nimellisarvoltaan 50 litaksen arvoinen kultainen versio, jollaista Rahakabinetissa ei ole kuitenkaan. Kultarahan lyöntimäärä oli vain 5000 kappaletta ja painoa sillä oli 3,10 grammaa.

”Koripallon” tiedot:
Nimellisarvo: 1 litas
Lyöntivaltio ja –vuosileima: Liettua, 2011
Materiaali: CuNi (kuparinikkeliseos)
Paino: 6,25 grammaa
Halkaisija: 22,30 mm
Lyöntimäärä: 1 miljoona
Laskettu kiertoon: 21.6.2011
Lyöntipaikka: UAB Lietuvos monetų kalykl (Liettuan rahapaja, Vilna)
Suunnittelijat: Liudas Parulskis & Giedrius Paulauskis

Lisätietoja
http://www.lbank.lt/circulation_coin_dedicated_to_basketball_issued_by_the_bank_of_lithuania_was_recognised_as_the_most_beautiful_in_the_world

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s