Rahanlyönnin rappio

Antiikin kreikkalaiset rahat ovat tunnettuja laadullisesti ja esteettisesti erittäin korkealaatuisista rahoista. Etenkin Sisiliassa kreikkalaisissa siirtokunnissa joidenkin hopearahojen kohdalla voidaan puhua jo periaatteessa rahataiteesta.

Roomalaiset jatkoivat siitä mihin kreikkalaiset jäivät rahanlyönnissä ja kehittivät oman muotokielensä rahoihin. Rooman valtakunnan aikana rahanlyönnin taso vaihteli ajoittain, mutta varsinainen rappiokausi rahojen suhteen koettiin oikeastaan vasta 600-luvulla Bysantin valtakunnan aikana. Heikkolaatuisia rahoja lyötiin jo 600-luvun alussa, mutta etenkin Konstans II hallitessa vuosina 641-668 pronssirahojen laatu heikkeni merkittävästi rahanlyönnin historian surkeimmalle tasolle.

Constans II Æ Follis Lyöntipaikka: Konstantinopoli

Constans II Æ Follis
Lyöntipaikka: Konstantinopoli

Constans II 641-668AE follis

Constans II 641-668
AE follis

Tämän ajan pronssirahoista poikkeuksetta lähes kaikki on erittäin huonosti lyötyjä. Rahat ovat muodoltaan epäsäännöllisiä, jonka lisäksi myös itse lyöntijälki on erittäin heikkotasoista puhumattakaan itse rahojen kuva-aiheista. Rahat lyötiin kaiken lisäksi usein aikaisempien pronssirahojen päälle, joten parhaimmillaan molemmat rahoista on tunnistettavissa, joka tekee itse asiassa joistain näistä rahoista erittäin mielenkiintoisia.

Toisaalta osa näistä rahoista on varsin sympaattisia, kuten alla oleva neliskulmainen Sisiliassa Syrakusassa lyöty kolikko, josta erottaa taustapuolella pyöreän meistin jäljet. Kaikesta huolimatta nämäkin kuuluvat rahanlyönnin historiaan ja siksi ovat tärkeitä ja paikkansa kokoelmassa kiistamatta ansainneet.

Constans IIÆ Follis, Syrakusa (SCL).

Constans II
Æ Follis, Syrakusa (SCL).

Rahojen takasivulla oleva M-kirjain ilmaisee rahan nimellisarvon olevan 40 nummia (eli follis). Tämän alapuolella ilmoitettiin lyöntipaikka, esim. SCL (Syrakusa) ja CON (Konstantinopoli).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s