EKP esitteli tänään uuden 5 euron setelin

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi julkisti tänään toisen eurosetelisarjan 5 euron setelin ulkoasun. Uusi seteli esiteltiin ”Euron uudet kasvot” ‑näyttelyn avajaisissa Frankfurt am Mainin arkeologisessa museossa. Näyttely on avoinna 11.1.–10.3.2013 välisen ajan.

Uusi 5€ euron seteli. Kuva: Euroopan keskuspankki.

Uusi 5€ euron seteli. Kuva: Euroopan keskuspankki.

Uuden 5€:n setelin takasivu. Kuva: Euroopan keskuspankki.

Uuden 5€:n setelin takasivu. Kuva: Euroopan keskuspankki.

Ensimmäisen eurosetelisarjan käyttöönotosta on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Setelinvalmistustekniikka on kehittynyt, joten uuden sarjan 5 euron setelissä on nyt edistyneemmät turvatekijät. Osa turvatekijöistä on kokonaan uusia. Vesileimassa ja hologrammissa on Kreikan tarustosta tutun Europa-neidon kasvokuva, minkä vuoksi setelisarjaa kutsutaan Europa-sarjaksi. Uutta on myös hohtavanvihreä numero, jonka sävy vaihtuu smaragdinvärisestä tummansiniseen, kun seteliä kallistellaan. Vaikutelmaa tehostaa liikkuva valojuova värien rajakohdassa. Uuden sarjan setelien päädyissä on lyhyitä kohoviivoja, joiden avulla etenkin näkövammaisten on helpompi erottaa uudet setelit toisistaan.

Nämä turvatekijät tulevat kaikkiin uuden sarjan euroseteleihin. Ne on helppo tarkastaa tunnustele–katso–kallistele-testillä.

Setelien teemana ovat edelleen aikakaudet ja tyylisuunnat, kuten jo ensimmäisessä eurosetelisarjassa. Viiden euron seteli otetaan käyttöön 2.5.2013.
Loput uuden sarjan setelit (10, 20, 50, 100, 200 ja 500 euroa) lasketaan liikkeeseen suuruusjärjestyksessä usean vuoden aikana.

Liikkeessä on aluksi rinnakkain molempien sarjojen euroseteleitä. Ensimmäisen sarjan setelit poistetaan kuitenkin vähitellen kierrosta, ja lopulta ne lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä. Siitä ilmoitetaan hyvissä ajoin, eivätkä ensimmäisen sarjan setelit silloinkaan menetä arvoaan vaan euroalueen kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Lähde & lisätietoja:
EKP:n verkkosivusto. http://www.ecb.int/euro/banknotes/europa/html/index.en.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s