Se on pienestä kiinni

Tällä kertaa hieman erilainen bloggaus, josta joku todella onnekas voi hyötyä. Mikäli kokoelmastasi löytyy Yhdysvaltalaisia Lincoln-senttejä, niin nyt kannattaa 1983-D sentit punnita.

Se ratkaiseva 0,6 grammaa
Vuodesta 1963 aina vuoteen 1982 saakka yhdysvaltalaiset yhden sentin kolikot lyötiin kuparin ja sinkin seoksesta, jossa kuparia oli 95 % ja loput 5 % sinkkiä, jolloin painoa kolikolle kertyi 3,1 grammaa. Tämän jälkeen samat sentit lyötiin kuparilla pinnoitetusta sinkistä (eli aihion sydän oli puhdasta sinkkiä). Näiden kolikoiden paino on puolestaan 2,5 grammaa. Kolikoiden painot eroavat toisistaan siis 0,6 grammaa.

Vuonna 1983 Denverin rahapajassa kuitenkin joku töpeksi ja pahasti. Vanhasta käytöstä poistuneesta aihiosta lyötiin joitain 3,1 gramman painoisia kolikkoja, jotka päätyivät kiertoon.

Rahakabinetista löytyy valitettavasti vain 2,5 gramman painoinen 1983-D.

Rahakabinetista löytyy valitettavasti vain 2,5 gramman painoinen 1983-D.

Ulkopäin rahoja ei voi mitenkään erottaa toisistaan. Virhelyönti eroaa normaalista ainoastaan painonsa suhteen pintapuolisesti tarkasteltuna. Kyseiset 0,6 grammaa kuitenkin vaikuttavat kolikon hintaan kuitenkin vaatimattoman 11 000 euron (15 000 dollarin) verran. Normaali 2,5 grammaa painava 1983-D on arvoltaan tasan nimellisarvonsa verran eli 0,01 dollaria.

Jotta homma ei kävisi helpoksi, niin Denverissä vuonna 1983 lyötiin yhteensä hieman vajaa 6,5 miljardia kappaletta yhden sentin kolikkoja ja virhelyöntejä on toistaiseksi löydetty vain yksi kappale, joten varta vasten kolikkoja tuskin kannattaa hankkia.

Kannattaa tarkistaako kuitenkin löytyykö sinulta 3,1 gramman painoista 1983-D sentin varianttia mikäli Yhdysvaltalaisia pikkuhiluja on kokoelmassasi.

Mainokset

2 responses to “Se on pienestä kiinni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s