10 miljoonan dollarin kolikko!

Torstaina 24.1.2013 New Yorkissa Stack’s Bowers Galleries –huutokauppakamarin huutokaupassa tehtiin jälleen numismatiikan historiaa. Tällöin ensimmäisen kerran yksittäinen kolikko myytiin yli 10 miljoonalla dollarilla.

Kuva: Stack’s Bowers Galleries.

Kuva: Stack’s Bowers Galleries.

Kyseinen raha oli yhdysvaltalainen 1794 Flowing hair hopeadollari. Kyseinen raha on ensimmäinen Yhdysvaltojen hallituksen lyöttämä hopeadollari. Rahaa lyötiin vain kahtena vuotena 1794 ja 1795.

Nämä ensimmäiset hopeadollarit ovat samanpainoisia ja hopeapitoisuudeltaan vastaavanlaisia kuin Espanjan kahdeksan realin kolikko (Espanjan dollari), joka toimi rahojen esikuvina. Rahat ovat halkaisijaltaan 39-40 mm ja paino niillä on 26,96 grammaa hopeapitoisuuden ollessa 90% (kuparia loput 10%).

Ennätyshintaan huutokaupattu kolikko on kunnoltaan parhain tunnettu yksilö. Rahan harvinaisuutta lisää se, että rahaa lyötiin alun perin vain 1758 kappaletta. Nykyään näitä rahoja on jäljellä enää noin 130-140 kappaletta arviolta, joista valta osa on todella huonokuntoisia. Rahoista vain kuusi on luokiteltu kunnoltaan kiertämättömiksi (UNC).

Myyty kolikko (ylh. oik.) on kunnoltaan parhain tunnettu yksilö.

Myyty kolikko (ylh. oik.) on kunnoltaan parhain tunnettu yksilö.

Rahan ostajaksi on ilmoittautunut harvinaisia rahoja myyvä yritys Legend Numismatics, joka tosin ilmoitti ettei raha tule ainakaan vähään aikaan myyntiin.

Vasarahinta rahalle oli 8 525 000 dollaria, johon lisättynä huutokauppatalon provisio (17,5%) lopulliseksi hinnaksi muodostui lopulta yhteensä ennätykselliset 10 016 875 dollaria (noin 7 440 374 euroa).

Huutokauppaluettelon kansi

Huutokauppaluettelon kansi

 

Mainokset

One response to “10 miljoonan dollarin kolikko!

  1. Päivitysilmoitus: Double eagle 1933 palaa otsikoihin ja markkinoille | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s