Sateenkaaren päässä – aarteita ja aarretarinoita

Sateenkaaren päässä – aarteita ja aarretarinoita on Turussa Aboa Vetus –museossa viimevuoden marraskuussa avattu näyttely, jossa esillä on useita numismaattisesti kiinnostavia esineitä.

Sateenkaaren päässä – aarteita ja aarretarinoita -näyttely tuo yhteen arkeologisia aarteita ja kansan suussa kehittyneitä tarinoita aarteiden ja kätkemisen taikapiiristä. Näyttely selvittää, mikä tekee esineestä aarteen, ja mistä niitä on löydetty. Mukana on sekä varsinaissuomalaisia että kauempaa lainattuja esineitä: rahakätköjä, Taivassalon Kaitaisten perintöhopeita ja kaukaa Välimereltä Pohjoismaihin kulkeutuneita porfyriittikivien kappaleita.

Näyttely koostui usemmasta vitriinistä. Kuvat otettu kännykkäkameralla.

Näyttely koostui usemmasta vitriinistä. Kuvat otettu kännykkäkameralla.

Esillä oli useita raha-aarteita tai oikeammin rahakätköjä. Turusta ja sen lähiseuduilta näyttely esittelee rahakätköjä sekä kolikoina että löytökuvauksina. Turun keskiajalta saakka kerrostunut kaupunkirakenne kätkee sisäänsä useiden vuosisatojen rahapiiloja, joita eri aikaiset kaivuutyöt ovat paljastaneet. Rakennustyömailla 1800-luvulla ahkeroineet työmiehet iskivät lapionsa ilmeisen usein vanhan talon rakenteisiin tehtyihin piiloihin, jollaisista näyttelyssä on esimerkkinä vuonna 1851 Nikolaintorilta (nyk. Tuomiokirkkotori) tehty 1500-luvun lopun rahalöytö.
RahalöytöNäyttelyn mielenkiintoisin esine on lienee ns. Kaitaisten kannu, jonka Ruotsin kuningas lahjoitti kalastaja Johan Östermanille (s. 1695) 1700-luvun alkupuolella tämän palautettua kuningashuoneelle nuottaamalla löytämänsä arkun. Kyseiseen kannuun on upotettu kymmeniä kookkaita hopearahoja.

Östermanin kuninkaalta saama palkkio.

Östermanin kuninkaalta saama palkkio.

Näyttely on ehdottomasti vierailun arvoinen mikäli mahdollisuus sen näkemiseen tulee.
Näyttely on avoinna 2.11.2012 – 29.9.2013 välisen ajan, joten aikaa tutustua näyttelyyn on enemmän kuin runsaasti.

Näyttelyyn liittyi lisäksi 7.3.2013 Kansallismuseon rahakammion johtajan Tuukka Talvion pitämä luento Turun seudun rahakätköistä.

Lisätietoja:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s