Johann Karl Hedlinger

Sveitsiläissyntyinen mitalitaiteilija ja kaivertaja Johann Karl Hedlinger (1691–1771) suoritti opintonsa Pariisissa. Vuonna 1713 hän toimi kaivertajana Luzernin rahapajalla Sveitsissä. Vuonna 1716 hän siirtyi Ranskaan, jossa työskenteli Ferdinand de Saint-Urbainin  (1658-1738) alaisuudessa, jonka jälkeen hän siirtyi töihin Pariisin rahapajalle.

Ura Ruotsissa

Hedlingeristä tuli vuonna 1718 Tukholman rahapajan pääkaivertaja, jossa hän palveli vuoteen 1745 saakka kaivertaen mitaleja, rahoja ja sinettejä. Hän palveli siis kolmea Ruotsin hallitsijaa: Kaarle XII, Ulriika Eleonooraa ja Fredrik I.

Erityisen tunnettu hän on vuosien 1728-1745 välillä kaivertamasta 56 osaa sisältävästä Ruotsin hallitsijoita käsittelevästä mitalisarjasta. Sarja sisältää käytännössä kaikki Ruotsin hallitsijat vuoteen 1745 saakka, jolloin sarja saatiin päätökseen Hedlingerin palatessa takaisin synnyinmaahansa Sveitsiin. Sarjan mitaleista osa oli pronssisia ja osa hopeisia. Rahakabinetista löytyy sarjan 45. mitali, jonka aiheena on kuningas Erik XIV (1560-1568).

Pronssimitali on alkuaan kullattu. Tässä kappaleessa kultausta vielä jäljellä. Mitalin halkaisija on 33 mm ja painoa noin 14 grammaa.

Pronssimitali oli alkuaan kullattu. Tässä kappaleessa kultausta vielä jäljellä. Mitalin halkaisija on 33 mm ja painoa noin 14 grammaa.

Hallitsijan profiilin alta löytyy Hedlingerin nimikirjaimet: ”I .ŸC. ŸH.”

Mitalin tekstit:
Obv. ERICVS XIV D G REX SVECIAE
rev. 45 F NAT 1533 C 1561 COMITVM ET BARON DIGNITATES INTROD REVALIA CAPTA CVM DANIS CERTAMEN OB REGIMEN SAEVIVS REGNO PRIV 1568 M 1577

Hedlingerin muotokuva. Tehty vuonna 1775. Kuva: Wikipedia Commons.

Hedlingerin muotokuva. Tehty vuonna 1775. Kuva: Wikipedia Commons.

Lisätietoja:
Sarjan muita mitaleita: http://www.tonysmynt.se/hedlingers.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s