Onko 5 centin kolikko vuodelta 1913 pian maailman kallein raha?

Jokin aika sitten kerroimme yhdysvaltalaisen yhden dollarin vuodelta 1794 pitävän hallussaan maailman kalleimman rahan titteliä. Nyt tämä ennätys saattaa kuitenkin olla uhattuna. Ensikuussa nimittäin Chicagossa Heritage Auctionin huutokaupassa  huutokaupataan superharvinaisuus yhdysvaltalainen 5 centin kolikko (Liberty Head nickel) vuodelta 1913. Kyseistä rahaa tunnetaan nykyään vain viisi kappaletta, joista kaksi on museoissa ja kolme yksityiskokoelmissa!
nickel1913Vuonna 1972 huutokaupattu vuoden 1913 viiden centin kolikko on ensimmäinen kolikko, joka Yhdysvalloissa myytiin yli 100 000 dollarilla. Näitä 5 centin kolikkoja on viimeksi huutokaupattu julkisesti viimeksi vuosina 2003, 2007 ja 2010. Kallein näistä myytiin vuonna 2007 viidellä miljoonalla dollarilla. Huhujen mukaan mikäli jostain löytyisi huippukuntoinen yksilö, niin sen hinta kohoaisi jopa 20 miljoonaan dollariin. Jopa Kairon varas (eli Egyptin kuningas Farouk) on kahteen otteeseen omistanut tämän superharvinaisuuden (katso: Double eagle 1933 -juttu mikäli haluat tietää Kairon varkaan tarinan).

Miksi raha on sitten niin harvinainen?
Kyseinen raha on lyöty vuoden 1912 aikana Philadelphian rahapajassa (vuoden 1913 leimoilla). Rahan lyöjäksi on sanottu rahapajan työntekijää Samuel W. Brownia, joka olisi luvatta valmistanut näitä rahoja. Vuoden 1913 aikana ei nimittäin pitänyt enää lyödä näitä ”Liberty head” -tyypin rahoja vaan uuden tyyppisiä 5 centin kolikkoja, joiden taustapuolella on Buffalo ja etupuolella intiaani.

Huhtikuussa myyntiin tuleva kolikko. Valokuva: Heritage Auctions.

Huhtikuussa myyntiin tuleva kolikko. Valokuva: Heritage Auctions.

Nyt myyntiin tuleva raha oli 41 vuotta laatikon pohjalla omistajan luullessa sitä väärennökseksi. Rahan hinnaksi on arvioitu minimissään 2,5 miljoonan arvoiseksi, mutta Yhdysvalloissa on nyt arvuuteltu voisiko tämä rikkoa jälleen ennätykset?

Rahakabinetti seuraa kyseistä huutokauppaa ja varmasti raportoi mihin hintaan tällä kertaa päästiin.

Mainokset

One response to “Onko 5 centin kolikko vuodelta 1913 pian maailman kallein raha?

  1. Päivitysilmoitus: Rikkoutuiko maailmanennätys? | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s