Suuri on kaunista!

Useimmille keräilijöille usemmassa eri maassa lyödyt kauppadollarit (eng. trade dollar) ovat tuttuja hopearahoja, joita nykyään sijoitushopeanakin jotkin tahot suosivat. Tunnetuimmat kauppadollarit ovat epäilemättä lyöty Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Japanissa, vaikka näiden ohella Maria Teresian hopeataalereita (jälkilyöntejä!) tiedetään käytetyn samaan tarkoitukseen muun muassa Afrikassa. Tunnetuimmat kauppadollarit oli suunnattu erityisesti idän kauppaan, jossa kookkaita hopearahoja arvostettiin maksuvälineinä.

Ottomaani/Osmannit: Selim III. AR, yuzluk. 1203 AH. Islambul. Halk. 45 mm; 30,5 g.

Ottomaani/Osmannit: Selim III. AR, yuzluk. 1203 AH. Islambul. Halk. 45 mm; 30,5 g.

Myös islamilaisessa maailmassa lyötiin vastaavaan tarkoitukseen kookkaita hopearahoja, vaikka nämä eivät olekkaan läheskään niin tunnettuja kuin länsimaiset vastineet. Kuvassa on yksi tällaisista rahoista. Kyseessä Ottomaanien valtakunnassa lyöty raha, joka on nimellisarvoltaan yuzluk. Rahan on lyöttänyt Selim III (1761–1808), joka oli Osmanien valtakunnan sulttaani vuosina 1789–1807 (islamilaisen ajanlaskun mukaan 1203-1222 AH). Kuvan yuzluk on lyöty toisena hänen hallituskauden toisena vuotena 1203 AH Konstantinopolissa (nyk. Istanbul), joka tosin on kirjoitettu “Islambul”.

Rahan etusivun ylemmässä puoliskossa on Selim III:n Ṭuğrā (tughra) eli kalligrafinen monogrammi / allekirjoitus, joka toimi sulttaanin voiman symbolina. Jokaisella sulttaanilla on ollut 1200-luvulta lähtien oma yksilöllinen tughra, vaikka ensisilmäyksellä ne saattavat kaikki näyttää yhdeltä ja samalta länsimaisen henkilön silmin katsottuna.

Selim III:n tughra esiintyy kaikissa hänen aikansa rahoissa ja muissa virallisissa dokumenteissa. Kuva: Wikipedia commons.

Selim III:n tughra esiintyy kaikissa hänen aikansa rahoissa ja muissa virallisissa dokumenteissa. Kuva: Wikipedia commons.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s