Hyvää äitienpäivää!

Äitienpäivän teemaksi sopii mainiosti se kuinka suomalaisia äitejä on aikojen saatossa huomioitu erilaisin kunniamerkein.

Nykyisin äitienpäivänä myönnetään ansioituneille äideille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein äitienpäivänkunniamerkkinä. Yleensä kunniamerkki on myönnetty suurperheiden äideille, mutta vuoden 1997 jälkeen lasten lukumäärä ei ole ollut enää merkitystä kunniamerkin myöntämisen kannalta. Merkin voi saada myös muut lasten ja nuorten hyväksi merkittävää työtä tehneet kasvattajat. Kunniamerkin saajaksi voi esittää 40 vuotta täyttänyttä biologista äitiä, adoptioäitiä sekä sijaisäitiä. Ompas sen kerran saanut mieskin, vaikka nykyisin se myönnetään ainoastaan naisille.

Äitienpäivänkunniamerkkinä toimii Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein.

Äitienpäivänkunniamerkkinä toimii Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein.

Äitienpäivänkunniamerkkiä on myönnetty vuodesta 1946 saakka, ja sen myöntäjänä on Tasavallan presidentti ritarikuntien esityksestä. Kunniamerkit luovuttaa sosiaali- ja terveysministeri äitienpäivänä valtioneuvoston juhlahuoneistossa tai Säätytalolla järjestettävässä tilaisuudessa, jota presidentti puolisoineen on yleensä kunnioittanut läsnäolollaan.

Suomalaisia naisia on muistettu myös kollektiivisesti. Jatkosodan aikana vuonna 1942 äitienpäivänä Suomen sotavoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim myönsi antamallaan päiväkäskyllä (no: 60) kaikille Suomen äideille yhteisesti 4. luokan vapaudenristin. Päiväkäskyssä Mannerheim kirjoittaa:

Te olette antaneet paljon tälle maalle. Te olette kehdosta alkaen kasvattaneet sen polven, jonka ansiosta maa on vapaa. Parhaillaan käytävän vapaustaistelumme aikana – miestenne taistellessa rintamalla – Te kasvatatte kodeissa isänmaalle uutta polvea, jonka sallittakoon rakentaa tätä maata rauhallisemmissa oloissa kuin mitä nykyinen polvi on saanut tehdä. Töin ja rukouksin te olette näinä taistelun vuosina tukeneet puolustusvartiossa seisovia poikianne ja tyttäriänne. Teidän siunauksenne on seurannut lapsianne taistelukentille ja antanut heille sankaruuden voimaa isänmaan pelastamiseksi ja rauhan turvaamiseksi.”

Päiväkäskyn liitteenä oleva Suomen äideille myönnetty 4. luokan vapaudenristi.

Päiväkäskyn liitteenä oleva Suomen äideille myönnetty 4. luokan vapaudenristi.

Suomen äideille myönnetty 4. Luokan vapaudenristi ei ollut alkuaan Mannerheimin oma oivallus, vaan merkin myöntämisen taustalla toimi vänrikki Toivo Jussilan Mannerheimin osoittama kirje, jossa hän kirjoitti muun muassa: ”Tällainen kunnianosoitus olisi maailman ensimmäinen äitejä kohtaan. Kirjoitan tämän ajatuksen näin aikaisin, sillä hetkeä milloin saan kutsun isänmaan edestä, en tiedä. Teen ehkä väärin, kun häiritsen teitä herra Sotamarsalkka, mutta tekisin väärin sydäntäni kohtaan, jos en tätä kirjoittaisi miehelle, joka on niin likellä pientä, mutta urheaa kansaa…”

Mannerheim otti Jussilan kirjeen vastaan liikuttuneena ja ilmoitti pian päättäneensä antaa Vapaudenristin kaikkiin kirkkoihin, kaikille äideille. Tämän päiväkäskyn painettu kopio on edelleen kehystettynä monien kirkkojen seinällä.

Hyvää äitienpäivää!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s