Turun museokeskuksen kuukauden esine: heinäkuu

Numismatiikasta kiinnostuneen kannattaa piipahtaa välillä eri museoiden verkkosivuilla, sillä monet museot julkaisevat kokoelmiinsa kuuluvan kuukauden esineen aina kuun alussa.

Turku ja Pietari ovat olleet ystävyyskaupunkeja jo 60 vuoden ajan ja näitä juhlallisuuksia kävi jopa presidentti Putin kunnioittamassa läsnäolollaan Turussa noin kuukausi sitten. Turku on Pietarin ensimmäinen ja siten vanhin ystävyyskaupunki. Yhteistyöllä on pitkät ja vahvat perinteet, jotka juontavat juurensa jo helmikuuhun 1953 ja ensimmäisen pietarilaisen valtuuskunnan vierailuun Turussa.

Turun museokeskus valitsi heinäkuun esineeksi Turun ja Pietarin ystävyyssuhteen vuoksi lyödyn juhlamitallin, joka on nähtävissä Turun pääkirjastossa.

Valokuva: Turun museokeskus.

Valokuva: Turun museokeskus.

Erilaisten tapahtumien kunniaksi on 1600-luvulta lähtien lyöty pöytämitaleita eräänlaisena tiedotuksena. Useimmiten se liittyy merkkitapauksiin kuten sotia, rauhansopimuksia, hallitsijahäitä ja -kuolemia mutta myös juhlatapahtumia. Turun osalta on perinteitä jo Ruotsin vallan alkuajoilta. Kun Pietari Suuri saapui Turkuun vuonna 1713 lyötiin mitali tapahtuneesta. Samoin lyötiin myös venäläisestä aloitteesta Turun rauhan johdosta elokuussa 1748 kaksikin mitalia, joissa tosin ei mainita Turkua nimeltä.

Vuonna 1964 Turun kaupunki tilasi kuvanveistäjä Jussi Vikaiselta mitalin, joka kuvaisi Turun ja silloisen Leningradin – nykyään Pietarin – suhdetta ystävyyskaupunkeina. Etupuolen aiheeksi tuli Turun linnan länsipääty ja Pietarissa sijaitsevan Amiraliteetin torni, molemmat kaupunkien ehkä tunnetuimpia rakennuksia. Kääntöpuolen silta kuvasi rajoja ylittävää yhteistyötä, rinnakkaiseloa ja lentävät linnut rauhan omaista kanssakäymistä. Aiheet niin kuin tyylitelty muoto ovat aikakaudelle hyvin tyypillisiä.

Vuonna 2003 tuli Pietarin taholta esitys muistomitalin lyöttämisestä. Tässä ehdotettiin että toinen puoli olisi venäläisen taiteilijan, toinen puoli suomalaisen tekemä. Mitalin pietarilainen puoli kuvaa Pietari-Paavalin linnoituksen Ioannovskin porttia, jonka yläpuolella on Pietarin kaupunginvaakunan tunnukset, ja sen suunnitteli Venäjän rahapajan taiteilija ja turkulaisen puolen tutkija Tom Bergroth. Kääntöpuoleen aihe on Turun tuomiokirkko vuoden 1827 palon jälkeen ja teksti aiheesta 50 vuotta ystävyyttä. Mitali muotoiltiin 1800-luvulle tyypilliseen klassiseen tyyliin.

Kursivoitu teksti: Turun museokeskus

Alkuperäinen lähde: http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=450774&nodeid=17835

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s