Maailman suurimmat rahat

Ruotsalaisen 10 taalarin plooturahan sanotaan usein olevan maailman suurin raha. Näitä plootuja valmistettiin Avestan rahapajassa vuosina 1644-45 ja yksi 10 taalerin plootu on kooltaan noin 30 x 70 cm ja painoa sillä on peräti 19,7 kg.

Plooturahavitriini Tukholman Kuninkaallisessa rahakabinetissa.

Plooturahavitriini Tukholman Kuninkaallisessa rahakabinetissa.

Vaikka plooturahat ovat kiistämättä suuria rahoja, niin myös niitäkin huomattavasti suurempia rahoja löytyy maailmalta.

Mikronesiassa sijaitsevalla Yap-saarella käytössä oli Rai -nimellä tunnettuja suuria rengasmaisia kalkkikivestä valmistettuja kivirahoja, joista suurimmat ovat halkaisijaltaan jopa 3,6 metrisiä. Kiven keskellä olevan reiän tarkoitus on nimenomaan helpottaa rahan kantamista.

Kuva: Wikipedia Commons.

Kuva: Wikipedia Commons.

Rai-rahojen arvo perustuu siihen, että kyseistä kalkkikiveä ei tavata saarella, vaan se on louhittava ja kuljetettava Palausta 300-400 kilometrin päästä saarelle. Kyseinen merimatka kesti aikoinaan jopa viikon, joten arvottoman materiaalin vuoksi moista ei olisi tehty. Se miksi juuri kyseinen kivilaji valittiin rahamateriaaliksi johtunee siitä, että kyseinen kivi on helppo hioa kiiltäväksi. Kivistä vanhimmat ovat kuitenkin usein menettäneet kiiltonsa pehmeän kalkkikiven ollessa altis eroosiolle ja ihmistoiminnan aiheuttamalle kulumiselle.

Rai-raha Kuninkaallisen rahakabinetin (Tukholma) sisääntulo aulassa. Halkaisija noin reilu 1,5 metriä.

Rai-raha Kuninkaallisen rahakabinetin (Tukholma) sisääntulo aulassa. Halkaisija noin reilu 1,5 metriä.

Näitä kaikista suurimpia rahoja ei käytetty arkipäivän ostoksia maksaessa, vaan niiden arvo perustuu siihen, että niitä käytetään harvoin, kuten ostaessa maata, myötäjäisinä ja muina lahjoina. Sen sijaan pienempi Rai–rahoja on löydetty naapurisaarilta ja niillä on ostettu muun kalaa.

Mielenkiintoista on, että saarelaiset eivät häpeä rahojaan, vaan usein rahat on aseteltu rakennusten sivuille siten, että mahdollisimman moni ne näkee. Nykyään Rai-rahat ovat saaren tunnetuin nähtävyys.

Lisätietoja
Riihimäen taidemuseossa (15.08.-15.09.13) on pienoisnäyttely plooturahoista, joka on koottu Pentti ja Tatjana Wähäjärven kokoelmaan kuuluvista plootuista.
The Stone Money of Yap (linkki lataa englanninkielisen PDF-artikkelin Rai-rahoista)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s