Kunniamerkit ovat pop!

Kiertelin viikolla Turun seudun keräily- ja antiikkiliikkeitä. Kaikki myyjät sanoivat nyt samaa ”Kunniamerkit ovat nyt pop!”. Kunniamerkkejä myyviä yrityksiä pelkästään Turun alueella on noin kymmenisen kappaletta ja pääkaupunkiseudulla näitä on arviolta ainakin kaksikertaa enemmän, joten tarjontaa ja kysyntää merkeillä näyttää riittävän. Harvinaisimmat kunniamerkit menevät kuulemma lähes saman tien kaupaksi ja merkkien kyselijöitä käy liikkeissä lähes päivittäin.

Monet yritykset myyvät kunniamerkkejä kivijalkaliikkeiden ohella lisäksi myös verkossa: osa omilla verkkosivuillaan ja huutonetissä ja osa näiden lisäksi myös eBayssa, jossa kotimaisia kunniamerkkejä myydään käytännössä lähes kaksinkertaisella hinnalla. Eräs yrittäjä onkin kertonut myyvänsä noin 80% kunniamerkeistään ulkomaille.

Kotimaisia kunniamerkkejä.

Kotimaisia kunniamerkkejä.

Halutuimpien kohteiden lista:

1. Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkit
Etenkin Mannerheim-risti myöntökirjoineen löytäisi ostajan nopeasti, vaikka hintaa yhdellä merkillä on parin uuden perheauton verran. Näille Museovirasto on asettanut maastavientikiellon.
Vapaudenristin ritarikunnan merkeistä keräilijöiden erityisen haluamia kohteita ovat etenkin Vapaussodan aikaiset (1918) kunniamerkit ja etenkin ne korkeammat.

2. Talvi- ja Jatkosodan muistoristit
Näistä kolme halutuinta kohdetta ovat epäilemättä Prikaati Kuussaaren risti (eli Porajärven risti), Muolaan risti nauhalla ja SS-vapaaehtoisten muistoristit.

3. Suojeluskunnan ja Lotta Svärd -järjestön kunniamerkit.
Mitä korkeampi sitä parempi.

4. Pitkät ja näyttävät rivat, vaikka näistä saakin yleensä vähemmän kuin mitä merkkien yhteisarvo olisi erikseen myytyinä. Yksittäisistä kunniamerkeistä poiketen rivat kuitenkin kertovat kantajastaan ja ovat näin osa historiaa.

5. Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan korkeimmat kunniamerkit tai kunniamerkit miekkojen kera.

6. Suomen leijonan ritarikunnan korkeimmat kunniamerkit (mielellään miekkojen kera) ja esimerkiksi taiteilijoille jaettava Pro Finlandia -mitali.

Hintaan vaikuttavia tekijöitä
Yleisesti ottaen kunniamerkeistä vanhimmat versiot ovat kaikista arvokkaimpia. Nämä ovat laadultaan yleensä ylivoimaisia uusimpiin merkkeihin verrattuna. Hintaero alkuperäisen ja uustuotannon välillä voikin olla jopa kolminkertainen, joten näiden varianttien suhteen kannattaa olla tarkkana.

Myöntökirjat korottavat kaikkien kohteiden arvoa. Joidenkin kohteiden kohdalla myöntökirjat korottavat hintaa jopa useilla sadoilla euroilla.

Kunniamerkin kunto on myös tärkeä. Osa keräilijöistä suosii alkuperäisiä nauhoja, vaikka nämä olisivatkin hieman likaisia tai ruttusia. Osa keräilijöistä puolestaan haluaa kaiken olen viimeisen päälle, jonka vuoksi uusivat nauhat uuteen. Tämä tuntuu olevan makuasia.

Oheislukemista
Aamulehti, Aito Mannerheim-risti myyntiin kovalla hinnalla.
Talouselämä, Marskin risti tulossa julkiseen huutokauppaan.
Aamulehti, Mannerheim-ritarin mitalikokoelma myytiin 30 000 eurolla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s