HUUTO.NET ja verkkokauppa

Huutonetissä tapahtuu vuorokaudessa satoja, jollei jopa tuhansia kauppoja liittyen rahojen keräämiseen. Kaupankäynnissä saa kuitenkin olla varuillaan etenkin jos asioi tuntemattoman, vasta huutonettiin liittyneen kauppiaan kanssa. Suurin osa myyjistä on rehellisiä, mutta  joukkoon mahtuu aina niitä, jotka pyrkivät tietämätöntä huijaamaan isojen voittojen toivossa. Kannattaakin luottaa hyväksi todettuihin myyjiin, joten myyjän palautteisiin kannattaa tutustua ennen arvokkaan kohteen ostoa. Lisäksi kannattaa paneutua siihen tunteeko myyjä kyseisiä rahoja, sillä esim. kokenut eurokauppias ei välttämättä tunne juuri lainkaan keskiaikaisia rahoja.

Luonnollisesti subjektiivisista asioista voi olla erimieltä, kuten esimerkiksi rahan kuntoluokasta. Tätähän tapahtuu myös numismaattisten yhdistysten, kerhojen ja seurojen huutokaupoissa, joten sikäli rahat kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan itse arvioida itsevalokuvien perusteella. Mikäli valokuvat ovat epätarkkoja, niin yleensä lisäkuvia voi kauppiailta aina pyytää.

Asioidessa verkossa kannattaa aina myös kiinnittää huomiota postikuluihin, jotka tulevat yleensä huutokauppahinnan päälle. Jotkin myyjät tekevät varsinaisen voiton ylihinnoitelluilla postikuluilla. Tämä koskee yleensä ulkomaisia myyjiä. Jos kotimaassa toimiva myyjä pyytää postikuluiksi 2 euroa, niin kannattaa pitää mielessä, että 2. luokan kirjeenä rahan postittaminen maksaa noin euron riippuen hieman siitä mistä kirjekuorensa ostaa. On toki pidettävä mielessä, että postin ohjeistuksen mukaan: ”Rahaa, arvopapereita, arvometalleja tai niistä valmistettuja tuotteita tai muita arvoesineitä sisältävät lähetykset on lähetettävä postivakuutettuina.” EU:n ulkopuolelta ostaessa tulee huomioida myös tullimaksut, joka voi muodostaa neljänneksen rahan lopullisesta hinnasta.

Näiden lisäksi verkkoon mahtuu myös selkeitä huijauksia.

Yleisimmät huijausyritykset voivat johtua toki siitä, että myyjää itseään on huijattu tai pelkästä tietämättömyydestä. Tällöin herää kysymys kuka huijaa ketä? Vuoden 1943 kuparimarkka saatetaan yrittää myydä vuoden 1949 kuparimarkkana tai, että
Monacon Grace Kelly koe-euro yritetään kaupata aitona.

Aito Monacon 2007 Grace Kelly maksaa 1300-2000 euron välillä. Kuvan raha on sen sijaan ns. testieuro / koe-euro, jolla ei ole mitään arvoa. Kuva: Ruutukaappaus huutonetistä (kuvan muokkaus Rahakabinetti).

Aito Monacon 2007 Grace Kelly maksaa 1300-2000 euron välillä. Kuvan raha on sen sijaan on ns. testieuro / koe-euro, jolla ei ole mitään arvoa. Kuva: Ruutukaappaus huutonetistä (kuvan muokkaus Rahakabinetti).

Osa tapauksista on todella huvittavia ja oikeastaan voi vain ihmetellä mitä myyjän päässä oikein liikkuu. Jokin aika sitten esimerkiksi todella huonokuntoista keisari Valentinianuksen kuparirahaa kuva-aiheella SECVRITAS REIPVBLICAE kaupiteltiin kultarahana. Rahan ”aitoustodistus” on kuvan perusteella selkeästi vain printattu netistä paria kuukautta aiemmin. Aitoustodistuksen raha löytyy tästä linkistä. Kyseinen raha ei ole myynnissä, vaan kuuluu museon kokoelmiin. Myykö myyjä tietoisesti arvotonta kuparirahaa kultarahana ”aitoustodistuksen” kanssa?

Roomalainen "kultaraha" kaupan tai sitten ei. Kuva: Ruutukaappaus huutonetistä (kuvan muokkaus Rahakabinetti).

Roomalainen ”kultaraha” kaupan tai sitten ei. Kuva: Ruutukaappaus huutonetistä (kuvan muokkaus Rahakabinetti).

Kuin kaksi marjaa? Kuva: Ruutukaappaus huutonetistä (kuvan muokkaus Rahakabinetti).

Kuin kaksi marjaa? Kuva: Ruutukaappaus huutonetistä (kuvan muokkaus Rahakabinetti).

Ns. aitoustodistus. Kuva: huutonet ruutukaappaus.

Ns. aitoustodistus. Kuva: huutonet ruutukaappaus.

Myynnissä ollut raha on todellisuudessa samanlainen kolikko Valentianuksen raha kuin mikä löytyy Rahakabinetista. Tämän rahan arvo noin 5 euroa. Kuva: Rahakabinetti

Myynnissä ollut raha on todellisuudessa samanlainen Valentianuksen kolikko kuin mikä löytyy Rahakabinetista parempi kuntoisena. Tämän rahan arvo noin 5 euroa. Kuva: Rahakabinetti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s