Suomen vuoden 2014 käyttörahat

Suomen Rahapaja julkaisi pariviikkoa sitten tiedotteen, jossa se kertoi tämän vuoden käyttörahojen tulevan myyntiin 3.2.2014 ja että valtiovarainministeriön päätöksestä kaikkia nimellisarvoja lyödään aikaisemmista vuosista poiketen vain 200 000 kappaletta lukuun ottamatta 5 sentin kolikkoa, jota lyödään 4,7 miljoonaa kappaletta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 5 sentin kolikot tulevat käyttöön/kiertoon ja loput on suunnattu ns. ”numismaattiseen tarkoitukseen” eli keräilijöille.

Suomen vuoden 2014 rahasarja.

Suomen vuoden 2014 rahasarja.

Tänä vuonna liikepankit eivät myöskään enää toimi keräilyrahojen jakelijana, sillä Suomen Rahapaja ottaa vastuulleen numismaattisten kolikoiden varastoinnin ja jakelun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että liikepankeista ei vuoden 2014 käyttörahoja voi vaihtaa nimellishintaan. Tämä tietenkin suututti osan keräilijöistä ja kauppiaista, johon Rahapaja vastasi tiedotteellaan:

”Suomen Rahapaja Oy on yritys, jonka liiketoimintana on metallirahan valmistaminen. Suomen Rahapaja lyö kolikot Suomeen valtiovarainministeriön tilauksesta. Suomen Rahapaja Oy:n omistaa Suomen valtio ja yhtiön tavoitteena on, kuten kaikkien liikeyritysten on, tuottaa voittoa. Suomeen lyötävien kolikoiden hinta muodostuu muuttuvista kuluista: materiaalista, työstä, valtiolle maksetusta royaltista sekä kiinteistä kuluista, kuten jakeluverkon (jälleenmyyntiverkko) kuluista ja arvonlisäverosta.

Mitä pienempi lyötyjen rahojen määrä on, sitä kalliimpaa kolikoiden valmistaminen on, sillä silloin suurempi osa kiinteistä – ja esimerkiksi työkalukuluista kohdistuu yhteen tuotteeseen.

Vuoden 2014 alusta suomalaisen rahahuollon logistiikassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia, jotka ovat johtaneet osaltaan siihen, ettei vuoden 2014 eurokolikoita Suomeen tarvitse valmistaa. Toisin sanoen kolikoita on riittävästi varastossa täyttämään ennustetut tarpeet.

Suomen Rahapaja Oy on saanut vastatakseen numismaattisten eli keräilykolikoiden varastoinnin ja jakelun, mikä tarkoittaa sitä, että yhtiö ottaa taloudellisen riskin valmistettavasta rahaerästä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että yhtiö vastaa kolikkoerän rahoituksesta, jakelusta, varastoriskistä ja niin edelleen. Koska Suomen Rahapaja Oy joutuu ja on joutunut maksamaan kolikoista nimellisarvon, on kolikoiden myyntihinta asetettava niin, että yllä kuvatut kulut peittyvät, hinta kattaa varastoriskin ja riittävän voiton.

Varastoriski syntyy siitä, että Suomen Rahapaja on sitoutunut sopimuksen perusteella siihen, ettei nyt valmistettavaa kahdensadantuhannen kappaleen kolikkoerää päästetä normaaliin rahakiertoon.”

Yksi asia on kuitenkin varmaa: 5-10 vuoden tähtäimellä nämä rahat ovat erinomainen sijoituskohde mikäli Rahapaja pysyy ilmoittamassaan lyöntimäärässä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s