12 ruplan platinarahasta

Künkerin huutokaupassa Saksassa raha vaihtoi omistaa suurilla summilla. Esimerkiksi Nikolai I (1825-1855) harvinainen 12 ruplan platinakolikko vuodelta 1837 vaihtoi omistajaansa 100 000 eurolla (+ huutokauppatalon provisio).

12 ruplan platinaraha vuodelta 1837. Kuva: Künker.

12 ruplan platinaraha vuodelta 1837. Kuva: Künker.

Kyseessä on ulkonäöltään vastaavanlainen raha kuin, joka löytyy myös Kansallismuseon kokoelmista. Kansallismuseon rahakammiossa oleva raha on tosin vuodelta 1840 ja huomattavasti harvinaisempi kuin nyt myyty raha, sillä vuoden 1840 platinarahoja on venäläisen kirjallisuuden mukaan lyöty vain yksi kappale kutakin. Washingtonissa sijaitsevan Amerikan kansallismuseon (Smithsonian Institution) numismaattisen osaston johtaja R. Dotyn mukaan platinasarjoja tunnetaan tosiasiassa kolme, joista yksi Washingtonissa.

Venäjän vuoden 1840 rahasarjaan kuului tuohon aikaan peräti 19 nimellisarvoa, joista platinarahoja oli kolme: 3, 6, 12 ruplan kolikot.

Alun perin rahat toimitettiin Suomen senaatille Venäjällä suoritetun rahanuudistuksen vuoksi. Rahauudistus koski luonnollisesti myös Suomea, joka oli tuolloin suurruhtinaskunta. Vuoden 1840 uudistus tunnettiin ”raharealisaationa”, sillä se palautti paperirahalle metallisen katteen. Liian runsas setelien painaminen oli vuosikymmenien mittaan saanut niiden arvon laskemaan kolmasosaan hopearahan arvosta. Nyt vanhat setelit lunastettiin pois ja korvattiin uusilla, joiden arvo hopearahaan nähden oli 1:1.

Lisätietoja:
Tuukka Talvio: ”Hänen hirmuisuutensa ja vuoden 1840 rahat” Kansallismuseon kuukauden esine (Kesäkuu 2013).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s