eBay + Apamea = ISIS?

Britannialainen uutislehti Daily Mail, julkaisi 14.3.2015 verkkosivuillaan Mail Online uutisen, jonka mukaan ISIS-terroristijärjestön ryöstämiä antiikin rahoja myydään eBayssa. Se on kieltämättä totta ja hyvin valitettavaa, että ISIS on ryöstökaivanut ja käytännössä samalla kai kokonaan tuhonnut muinaisen Apamean kaupungin.

Uutinen itsessään on kuitenkin hyvin ongelmallinen, sillä antiikin aikana Apameassa toimi tärkeä ja iso rahapaja. Kaikki antiikin rahoja vähänkään tuntevat tietävät Apameassa lyötyjen rahojen olevan yleisiä. Tästä johtuen Apameassa lyötyjä rahoja on ollut kaupan keräilymarkkinoilla niin kauan kuin antiikin rahoja on ylipäätään kerätty eli satoja vuosia. Apameassa lyötyjä rahoja löytyisi eBaysta tai muualta myynnistä siis joka tapauksessa. Toimittaja ei ole myöskään ole ollut tietoinen siitä, hellenistisellä kaudella rahat liikkuivat paikasta toiseen aivan samalla tavalla kuin eurot nykypäivänä. Kuparirahat toki liikkuivat ainoastaan Seleukidien valtakunnan sisällä, mutta laajimmillaan tuo aluea oli kooltaan valtava. Apameassa lyötyjä rahoja voi löytyä siis Syyrian ohella vaikkapa esimerkiksi Turkista, Israelista tai vaikkapa Tadžikistanista. Yksittäisen rahan kohdalla on mahdoton sanoa mistä, miten ja kuka se on löytynyt, sillä numismaattisilla keräilymarkkinoilla hyvin harvaa kiinnostavat nämä asiat, vain raha itsessään on tärkeä.

Seleukidien valtakunta laajimmillaan. Kuva: Wikipedia

Seleukidien valtakunta laajimmillaan. Kuva: Wikipedia

Uutiseen oli napattu ruutukaappauksia eBaykohteista, joissa myydään Apameassa lyötyjä rahoja. Tämä on suuri ongelma, sillä uutisten toimittaja tai edes rahanomistaja/myyjä ei käytännössä useinkaan voi tietää rahan alkuperää. Voi olla, että raha on kuukausi sitten kaivettua Apameasta, mutta hyvin paljon todennäköisempää on että kyseinen kolikko on jo vuosikymmeniä vaeltanut kokoelmasta toiseen. eBayn ongelma on, että siellä myydään väärennösten ohella yleensä kunnoltaan huonokuntoisia rahoja. Tällaisia rahoja ei käytännössä koskaan myydä huutokaupoissa, koska huutokaupoissa myytävät rahat ovat yleensä keskimäärin parempikuntoisia ja hinnaltaan huomattavasti edullisempia. Tällöin rahaa ei voida myöskään jäljittää, koska vanhat huutokauppaluettelot ovat usein ainoa keino varmentaa mistä lähtien kyseinen raha on varmuudeltaan kiertänyt keräilijältä toiselle. Jos raha on niin huonokuntoinen, ettei se kelpaa huutokaupattavaksi, niin tätä dokumenttia ei koskaan synny.

Lyhyesti sanottuna: Uutisessa on virheellisesti, skandaalihakuisesti, yritetty yhdistää toisiinsa liittymättömiä asioita toisiinsa ns. mutu-pohjalla.

Lisäys (18.3.2015):
Kuten virheellisestä kohu-uutisoinnista arvata saattaa, niin nyt joukkoa kansainvälisiä uutistoimistoja (Fox, Daily Mail, …) vastaan ollaan nostamassa syytettä. Yksi Daily Mail:n uutiseen ruutukaapatuista eBay-myyjistä (Romae Aeternae Numismatics) on ilmoittanut, että uutiseen mukaan vedetyt on ostettu Classical Numismatic Group:sta jo vuosia sitten. Tämän ansiosta hän kykenee kiistatta todistamaan, että rahat ovat olleet Yhdysvalloissa jo yli vuosikymmenen ajan. Ne eivät siis ole ISIS:ksen kaivamia, eikä niiden myynnillä rahoiteta kyseistä terroristijärjestöä, kuten uutinen antoi ymmärtää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s