Kuukauden esine: huhtikuu 2015

Huhtikuun esine on Helsingin yliopiston 100 markan juhlaraha vuodelta 1990, jolloin 162-vuotias yliopisto vietti 350-vuotisjuhlaa.

hesa100mkAihe on jälleen kerran ajankohtainen, sillä Helsingin yliopisto juhli 375 vuotiasta taivaltaan torstaina 26.3.2015. Päivämäärä juontuu perustamiskirjasta, jonka kuningatar Kristiinan holhoojahallitus allekirjoitti Nyköpingissä vuonna 1640, josta Turun akatemia lasketaan perustetuksi. Yliopisto toimi Kuninkaallisena Turun akatemiana aina vuoteen 1808 saakka ja Suomen sodan myötä sen nimi muutettiin Keisarilliseksi Turun akatemiaksi. Yliopisto muutti Helsinkiin vuonna 1828 ja sai nimekseen Suomen Keisarillinen Aleksanterin-yliopisto. Siirron syynä lienee sekä Turun palo (1827), että venäläisten halu siirtää yliopiston pois Tukholman vaikutuspiiristä lähemmäksi Pietaria. Nimi Helsingin yliopisto on ollut käytössä vuodesta 1919 lähtien.

Helsingin yliopiston virallinen ikä on ollut kuitenkin ikuinen kiistankapula, sillä etenkin Suomen vanhimmassa yliopistokaupungissa, Turussa, välillä leikillään ja välillä tosissaan Helsingin yliopisto lasketaan perustetun vasta vuonna 1828. Tästä turkulaisesta näkökulmasta Helsinkiin perustettiin aivan uusi yliopisto, joka vain ratsastaa Turun maineella saadakseen kunniakkaat juuret.

Oli asia niin tai näin, niin 25 vuoden päästä taas uudelleen väännetään kättä uudelleen Helsingin yliopiston iästä. Ehkä silloin luvassa on myös uusi juhlaraha. Siihen asti saamme tyytyä tähän juhlarahaan.

Lisätietoja:
http://www.helsinki.fi/yliopistonhistoria/aleksanteri/akatemia.htm
https://university.helsinki.fi/fi/375

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s