Kiertokulkua

Löysin marraskuussa paikallisen raha- ja keräilyliikkeen huutokaupasta harvinaisen Suojeluskunnan yliesikunnan 1. alipäällystökurssi kivääreillä. Merkistä on olemassa kolme erilaista versiota: kiväärillä (jalkaväkilinja), konekiväärillä ja tykistöllä, joista tämä kiväärillä varustettu on selvästi kaikista yleisin.

Helposti tunnistettava emalivika yläsakarassa.

Helposti tunnistettava emalivika yläsakarassa.

Edellä mainittuun liikkeeseen merkin oli myyntiin jättänyt ilmeisesti perikunta, joka myi perimänsä kunniamerkit joita oli yhteensä noin kymmenkunta. Ostin kaikki merkit alle parilla sadalla eurolla ja tämä oli merkeistä ainoa, joka oli yksittäin myynnissä. Lopullinen hinta merkille oli noin 60 euroa, joka oli merkeistä ainoa joka myytiin yksittäin. Selvää oli, että rahaliikkeen omistaja eivätkä muut asiakkaat olleet tunnistaneet tätä harvinaisuutta.

Olin hankintaani tyytyväinen, sillä tiesin saavani merkistä paljon enemmän. SNY:n huutokaupassa oli samanlainen merkki (ilman emalivikaa) myyty vuotta aiemmin vain 290 eurolla + provisiolla. Sitä aiemmin vastaavanlainen merkki oltiin myyty Tampereella noin puolivuotta aiemmin SNY:n merkkiä. Sattumalta vastaavanlainen merkki oli löydetty myös maasta samana kesänä.

Sattumalta kesällä 2014 joku oli löytänyt metallinilmaisimella samanlaisen merkin. Kuva: Aarremaanalla

Sattumalta kesällä 2014 joku oli löytänyt metallinilmaisimella samanlaisen merkin. Kuva: Aarremaanalla

En enää kerää kunniamerkkejä, joten ostan niitä nykyään lähinnä vain jälleenmyyntimielessä, kunhan kate on tarpeeksi leveä kaiken vaivannäön vuoksi. Tämä merkki ei ollut poikkeus. Ainoa asia mitä oikeastaan pohdiskelin oli oikea myyntiväylä: huutokaupoissa myyminen kestää kuukausia ja lopputulos on epävarma; huutonetissä myytäessä saa vastailla kysymyksiin ja hylätä naurettavia hintaehdotuksia ja siitä huolimatta lopputulos on epävarma ja alan liikkeisiin suoraan myytäessä hinnasta saa yleensä vääntää kättä ”emalivikainen merkki, taantuma, lama, kate, verot, liiketilan vuokrat…”. Ostajaa ei onnekseni tarvinnut oikeastaan edes etsiä, kun sille löytyi sosiaalisen median välityksellä ostajaehdokas, joka kertoi tarvitsevansa sen omaan kokoelmaansa.

Kysyin parilta kunniamerkkejä ammatikseen myyvältä yrittäjältä heidän hinta-arvioitaan kyseiselle merkille pitäen mielessä, sen että SNY:n huutokaupassa – joka on osallistujamäärältään ehkä Suomen suurimpia – ehjä merkki oli noussut 200 euron pohjahinnasta vain 290 euroon. Ostajaehdokas tarjosi merkistä 250 euroa, joka minusta tuntui riittävän kohtuulliselta.

Ruutukaappaus Finnmedals.net -sivustolta. Erinomainen ja asiantunteva kunniamerkkiliike!

Ruutukaappaus Finnmedals.net -sivustolta. Erinomainen ja asiantunteva kunniamerkkiliike!

Hämmästys olikin suuri, kun sama merkki näkyikin tulleen uudelleen myyntiin jo maaliskuussa 775 euron hintaan. En kuitenkaan hämmästynyt merkin hintaa vaan sitä, että olin mennyt suoraan ostajan tarinaan lankaan. Olen kuitenkin yli kymmenen vuotta kuunnellut erilaisia elämäntarinoita, joten olisihan minun pitänyt erottaa sepitetty tarina.

Merkin ostaja kertoi ostaneensa merkin erehdyksessä minulta, jonka vuoksi myi sen tarpeettomana eteenpäin. Sitä en tiedä mikä on totuus asiassa, mutta se ei ole tämän tarinan opetus, vaan kiertokulku. Keräilijöiden kokoelmat muuttuvat jatkuvasti, kun esineitä tulee ja menee. Välillä tulee tehneeksi löytöjä, välillä ostettua ja myytyä halvalla ja välillä saatetaan tulla huijatuksi tai tehneeksi virheostoksia. Kukaan keräilijä ei varmaan koe hetkeä, jolloin ajattelisia että nyt kokoelmani on aivan täydellinen. Silloin kaikki olisi varmaan pilalla…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s