H. D. Rauchin huutokauppa

Kevään varma merkki on kiihtyvä huutokaupparumba ennen lähestyviä kesälomia. Se tarkoittaa tietokoneen ääressä istumista hyvin pitkiä aikoja ja huomiokyvyn keskittämistä lyhyisiin pyrähdyksiin, jolloin haluamasta kohteesta on kamppailtava muutamien sekunttien ajan ja tarpeen vaatiessa osattava lopettaa hyvissä ajoin.

Vuoden aikana jätän tarjouksen arviolta noin yli 400 huutokauppakohteeseen, joista voitan keskimäärin vain reilu kolmekymmentä kappaletta. Huutojen suuri lukumäärä selittyy, sillä että noin 80 % jättämistäni huudoista on lähinnä pohjahintoja hyvin pienellä korotuksella. Loput huudoista on sitten ns. oikeita huutoja, jotka jo tosissaan haluaisin. Tällöin korotukset ovat normaalisti 2-5-kertaiset verrattaessa pohjahintaan riippuen tietenkin hieman siitä minkä hintaluokan kohteesta on kyse. Voisi luulla, että se harmittaa, ettei voita kaikkia haluamiaan kohteita, mutta se on oikeastaan helpotus ja sen varaa hyvin paljon laskenkin, sillä eihän minulla olisi varaa kuin murto-osan lunastamiseen. Kerran minulle on käynytkin niin, että yhdestä huutokaupasta voitin 9 kultarahaa ja siinä sitten hetki mietittiin mistä eurot laskun maksamiseen. Onneksi kultarahat on helppo myydä eteenpäin, joten säikähdys jäi väliaikaiseksi ja eteenpäin myydyillä 7 kultarahalla saatiin kokonaan maksettua omaan kokoelmaan jääneet 2 kultarahaa.

Kunnossa on toivomisen varaa, mutta välillä on tyydyttävä siihen mihin rahat riittävät.

Kunnossa on toivomisen varaa, mutta välillä on tyydyttävä siihen mihin rahat riittävät.

Palataan sitten tähän hetkeen. Viimeisin huutokauppa, johon osallistuin oli itävaltalaisen H. D. Rauchin huutokauppa, josta voitin pari kohdetta. Mukaan lähti muun muassa muutama Cosimo I. Medicin hopearaha 1500-luvulta.

Ruutukaappaus osasta pois vedetyistä kohteista.

Ruutukaappaus osasta pois vedetyistä kohteista.

Huutokaupassa koettiin myös yllätyksiä, sillä valtaosa ranskalaisista 1400- ja 1500-lukujen kultarahoista vedettiin pois myynnistä aivan viimehetkellä, sillä niiden epäiltiin olevan varastettuja. Käytännössä meklari ilmoitti asiasta vasta, kun huutokaupassa oltiin edetty niiden kohdalle. Mistään pienestä lukumäärästä ei ollut kyse vaan yhteensä noin sadasta kohteesta, joiden yhteisarvo olisi varmaan ollut noin puolen miljoonan euron tietämillä.

Myynnissä ollut 2 penniä 1866. Kuva: H. D. Rauch

Myynnissä ollut 2 penniä 1866. Kuva: H. D. Rauch

Noin yleisesti ottaen Rauch:in huutokauppa oli pienoinen pettymys ostajan kannalta. Hinnat nousi yleisesti ottaen taivaisiin, joten pään sai pitää kylmänä, ettei lähde mukaan järjettömään huutokilpailuun, jossa tulee välillä hyvin tavanomaisesta kohteesta maksettua selvästi ylihintaa. Huutokaupassa nähtiin joitain harvinaisuuksia mm. Suomen 2 pennin kupariraha vuodelta 1866, joka myytiin 9500 eurolla (+provisio). Yleisesti kohteita ja huutajia oli valtavasti.

Suurennoslasitoiminnolla sai tarkasteltua yksityiskohtia vaivattomasti.

Suurennoslasitoiminnolla sai tarkasteltua yksityiskohtia vaivattomasti.

Rauchilla oli käytössä ensimmäistä kertaa uusi reaaliaikainen sähköinen huutokauppa-alusta, joka tuntui ihan miellyttävältä käyttää ja mikä tärkeintä se ei hyytynyt kesken huvin. Etenkin suurennoslasitoiminto oli hieno lisä selkeään ja toimivaan järjestelmään. Muistan ensimmäistä kertaa osallistuessani verkossa Künkerin Live-huutokauppaan, niin kursorin hukkuessa aluksi sekavalta vaikuttavaan verkkosivuun tein vahingossa 1600 € huudon johonkin ottomaanien hopearahaa, mutta onneksi huutoni ylitettiin. Siinä sitten olisi ihmetelty mikä ihme tultiin voittaneeksi. Itsestäänselvyys tulisi olla myös, ettei lasta pidä missään nimessä päästämään samaan aikaan koneelle, kun olet sisäänkirjautunut LIVE-huutokauppaan. Se on kuitenkin jo toinen tarina…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s