Kuukauden esine: toukokuu 2015

Tämän kuukauden esineenä on kotimainen kuparimarkka vuodelta 1943. Raha on kaameassa kunnossa, eikä sillä ole keräilyarvoa lainkaan, mutta on olemassa tasan yksi syy miksi juuri tämä yksilö on minulle poikkeuksellisen tärkeä.

markka_1943Kyseessä on ensimmäinen vanha raha, jonka muistan omasta lapsuudestani. Enkä tarkoita yleisessä mielessä kaikkia vuoden 1943 kuparimarkkoja, vaan juuri tätä yhtä ainoaa valokuvan rahaa. Kyseessä on periaatteessa kokoelmani ensimmäinen raha. Kokoelmahan syntyi tietenkin vasta paljon myöhemmin, mutta tämä on siihen kuulunut alusta saakka. Rahan löysin alun perin äitini tavaroiden joukosta jostain vaatekomeron perältä. Se, että nappasin rahan itselleni jo alle kouluikäisenä kertoo lienee siitä, että kiinnostus rahoihin on jollain tapaan synnynnäistä. Rahan huono kunto on suurilta osin täysin omaa syytäni, sillä raha on kokenut nuoren tutkijan käsissä vaikka ja mitä. Näin vanhempana olen tyytyväinen, ettei kyse ole vuoden 1949 kuparimarkasta tai muusta harvinaisesta rahasta, jonka äitini olisi tietoisesti ottanut syrjään arvoa kasvamaan.

Näin yksittäisen esineen ja ihmisen välille voi syntyä suhde, joka vaikutti molempiin pysyvästi; välillä esinebiografia ja (ihmis)biografia kietoutuvat toisiinsa.

Mainokset

One response to “Kuukauden esine: toukokuu 2015

  1. Päivitysilmoitus: He who dies with the most toys wins | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s