Hagelstam & Co:n militaria ja numismatiikka erikoishuutokauppa myivät yli odotusten

Tunnelma oli huipussaan Hagelstam & Co:n maanantaina 5.5.2015 järjestetyssä perinteisessä kuukausihuutokaupassa Tehtaankadulla. Militaria- ja numismatiikkakohteiden kauppa kävi kuumana, eikä talouden taantumasta ollut merkkiäkään. Toimitusjohtaja Mats Wolontis luonnehtii tulosta erinomaiseksi ja sanoo sen ainoan oikean huutokauppatunnelman syntyvän juuri huutokauppasalissa, kun ostajat taistelevat jostain erityisestä kohteesta. ”Huutokaupan tulos oli loistava. Esineet, joilla on mielenkiintoinen ja dokumentoitu tarina koskettavat ihmisiä erityisesti. Eilen oli kaupan militaria-esineitä, jotka kertoivat maamme lähihistoriasta konkreettisella tavalla ja se näkyi myös lopputuloksessa. Hagelstam & Co on mielestäni selkeästi hyväksytty militaria-esineiden asiantuntijaksi”, toteaa Wolontis.

Spalernaja. Kuva: Hagelstam & co.

Spalernaja-avain. Kuva: Hagelstam & co.

Huutokaupan pääkohteita jo ennakkoon olivat tänä vuonna 100-vuotta täyttävän Suomen jääkäriliikkeen toimintaan liittyvät esineet, kuten harvinainen jääkärikoulutukseen liittyvä Pfadfinder-kurssisormus ja kalterijääkärimerkki, nk. Spalernaja-avain. Tämä pieni kultainen numeroitu avain on kopio vankisellin avaimesta Spalernajan vankilasta, jossa viranomaisten pidättämät jääkärit tai jääkäriksi pyrkineet suorittivat rangaistustaan Venäjän vallankumoukseen asti. Saksaan toisen maailmansodan-aikana lähteneen suomalaisen vapaaehtoispataljoonan esineet tekivät niin ikään hyvin kauppansa, ja kuuluivat huutokaupan suurimpiin nousijoihin. Korkeita tuloksia nähtiin myös tsaarinaikaisissa venäläisissä kohteissa: laajassa kokoelmassa kunniamerkkejä, pistimiä, puukkoja ja puhdetöitä. Myös kultakolikot myivät hyvin. Erittäin kiivas tarjouskilpailu käytiin myös marsalkka Mannerheimin muotokuvakortista. Marsalkan omistuskirjoituksella varustetun 1920-luvun kortin lähtöhinta oli 50 euroa, kun huutokauppanuija löi kolmesti oli hinta noussut 800 euroon.

Kuva: Hagelstam & co.

Marsalkan omistuskirjoituksella varustettu valokuvakortti. Kuva: Hagelstam & co.

Militaria-asiantuntija Thomas Luoma näkee etenkin tämän tyyppisillä esineillä kysynnän olevan suurempaa kuin tarjonta. ”Olemme jo vuosia tehneet määrätietoisesti töitä mielenkiintoisten esineiden löytämiseksi alan harrastajille, jotka eilen olivat paikalla sankoin joukoin. On yllättävää, miten arvokkaita esineitä ihmisten kätköistä voikaan löytyä tähän alaan liittyen”, toteaa Luoma.

Kuva: Hagelstam & co.

Pfadfinder-kurssisormus. Kuva: Hagelstam & co.

Muutamia myyntituloksia Hagelstam & Co:n erikoishuutokaupasta:
Piilukkokivääri, myytiin 7.600 eurolla, lähtöhinta 300 euroa.
Pistin ja puukkoja myytiin 2.600 eurolla, lähtöhinta 100 euroa.
Venäläinen ratsuväen sapeli malli 1817 myytiin 2.600 eurolla, lähtöhinta 800 euroa
Saksalainen kenttämyssy myytiin 2.000 eurolla, lähtöhinta 1000 euroa
C.G.Mannerheimin omistuskirjoittama kortti myytiin 800 eurolla, lähtöhinta 50 euroa
Waffen-SS vyönsolki ja vyö myytiin 3.000 eurolla, lähtöhinta 250 euroa
Pfadfinder-sormus myytiin 4.000 eurolla, lähtöhinta 1500 euroa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s