Turun Rahan Päivä 2015

Turun numismaattisen seuran järjestämä perinteinen Turun Rahan Päivä (TRP) järjestettiin Turun kongressi- ja messukeskuksessa maaliskuussa Taide- ja Antiikkimessujen yhteydessä.

Tuttuun tapaan paikalle oli saapunut runsaasti keräily- ja numismaattisen materiaalin myyjiä, sillä paikalla taisi olla lähes kaikki kotimaiset yrittäjät. Paikalla oli myös yksi tuttu ja vakiokasvoksi laskettava myyjä Ruotsista, jolla oli jälleen messujen mielenkiintoisimmat numismaattiset kohteet kaupan. (Esittelen messuilta hankkimani kohteet seuraavassa bloggauksessa.) Lauantaina ja sunnuntaina järjestettiin myös paikallisen seuran toimesta huutokaupat, joissa oli paljon kohteita myynnissä.

Nähtävillä oli jälleen Turun numismaattisen seuran jäsenten kokoelmia, joista voisi mainita perinteisen Leo Äärin Turun rahojen näyttely. Mukana oli myös ”Isän ja pojan” näyttely, jonka esittelyteksti kertoo mielestäni hyvin mielekkään harrastuksen tärkeydestä ihmisille. Otin tekstistä epätarkan valokuvan, joten päätin litteroida tekstin tähän:

Isä ja Poika

Isäni jäätyä eläkkeelle runsas vuosi sitten hän kysyi hyvää harrastusta itselleen. Mieleeni tuli Turun numismaattinen seura, koska hän oli jo vuosikymmenen ajan ollut rahojen pöytälaatikko keräilijä.

Itse olen kerännyt aiemmin postimerkkejä, joten keräilymaailma oli minulle tuttua. Lisäksi numismatiikkaan liittyvä historia on kiinnostavaa. Päätimme molemmat liittyä Turun numismaattisen seuran jäseniksi, jossa olemme nyt vuoden verran olleet. Seuraan liittyminen on laajentanut molempien elinpiiriä ja tuonut uusia tuttavuuksia. Olemme saaneet paljon alan tietoutta.

Isäni laittoi esille muutamia seteleitä ja itse laitoin esimerkkejä kokouksistamme myytävinä olleista eristä tekemistäni löydöistä. Kaikki esille laittamani kolikot on hankittu TNS.ry:n kokouksista. Itse olen keskittynyt suomalaisten kolikoiden keräilyyn, joiden saatavuus ainakin näin aloittelijalle on hyvä.

Suosittelemme kaikille rahojen keräilystä kiinnostuneille tutustumista Turun numismaattisen seuran toimintaan.”

"Isän" hankkimia seteleitä.

”Isän” hankkimia seteleitä.

Jäsenten näyttelyn ohella TRP:n tämän vuoden vetonaulana oli tänä vuonna yhtä lukuun ottamatta kaikki Paavon Nurmen olympia- ja maailmanmestaruus mitalit, jotka ovat edellisen kerran olleet nähtävillä kuulemma 80-luvun alussa. Puuttunut mitali on nähtävillä Suomen Urheilumuseossa. Mitalit pääsivät odotetusti kaikkiin mahdollisiin uutisiin. Nykymitaleihin verrattuna täytyy sen verran vielä kertoa, että tuohon aikaan, kun Paavo Nurmi voitti kyseiset mitalit, niin kultamitalit todella olivat kokonaan kultaa.

Paavon Nurmen olympiamitalit

Paavon Nurmen olympiamitalit

paavo_antwerpen

Nurmi voitti Antwerpenin olympialaisissa (1920) yhteensä 3 hopeamitalia, joista tämä on yksi.

paavo_pariisi

Pariisin olympialaisissa (1924)  Nurmi voitti yhteensä 5 kultamitalia.

paavo_amsterdam

Amsterdamin olympialaisissa (1928) Nurmi voitti yhden kultamitalin ja kolme hopeamitalia, joista tämä on yksi.

Linkkejä:
YLE: ”Harvoin tarjolla: Paavo Nurmen mitalit esillä Turussa
Aamuset: ”Paavo Nurmen olympiamitalit taide- ja antiikkimessujen helmenä
Kaupunkiuutiset: ”Paavo Nurmen olympiamitalit esillä messuilla

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s