Rahakabinetit

Blogi on vihdoin nimensä veroinen. Olen kauan ollut hieman kateellinen aidon rahakabinetin omistajille ja etsinyt sellaista itselleni aiemmin tuloksetta. Tälläkin kertaa sellainen täytyi huutaa käytettynä englantilaisesta huutokaupasta.

Ostamani rahakabinetti. Kuva: DNW

Ostamani rahakabinetti. Huomaa väärässä järjestyksessä olevat tarjottimet/levyt. Kuva: DNW

Kyseessä on aito Peter Nicholsin käsin tekemä mahonkinen rahakabinetti, joka on kuulunut edesmenneelle britannialaiselle keräilijälle John Richard Law:lle (3.6.1943 – 17.2.2014). Hankkimassani rahakabinetissa on 14 rahalevyä ja siihen mahtuu yhteensä 483 kolikkoa. Painoa kabinetilla on noin 8 kiloa ja sen mitat ovat n. 30 x 30 x 17,5 cm. Peter Nichols valmistaa yhä näitä ja muun tyyppisiä rahakabinetteja tilaustyönä niin museoille kuin keräilijöillekkin.

medicit

Välilevyt laitettu oikeaan järjestykseen.

Aidot rahakabinetit ovat monessa suhteessa täysin ylivertaisia säilytyspaikkoja, etenkin jos sitä vertaa kansioissa rahakehyksissä säilytettäviin rahoihin. Kabinetit ovat toki myös hintavia, sillä mahonki itsessään maksaa kuin myös puusepän työ ja rahti. Huutokaupoista käytettyjä saa toki halvemmalla, mutta yleensä summa on siitä huolimatta kolminumeroinen. Yleensä kabinetti on hinnaltaan kuitenkin edullisempi kuin sisältö, joten kaikki on suhteellista.

Englantilaisia rahakkeita.

Englantilaisia rahakkeita.

Kabinetit ovat itsessään hyvin näyttäviä ja luovat vaikutelman vanhasta ja arvokkaasta kokoelmasta. Siirtäessäni kolikoita kabinettiin huomasinkin, että ongelmaksi muodostui mitä sinne kelpuutetaan. Toistaiseksi päädyin siihen, että sinne päätyvät roomalaiset rahat sekä englantilaiset 1700-luvun lopun ja 1800- luvun alun rahakkeet, koska Law tuli tunnetuksi rahakkeiden kerääjänä, joten halusin ylläpitää jonkinlaista jatkumoa ainakin toistaiseksi.

Kansilehti Louis Jobertin teoksesta La Science des Medailles (1739).

Kansilehti Louis Jobertin teoksesta La Science des Medailles (1739).

Saksalainen kuparipiirros vuodelta 1691. Kuva: Detlev Hölscher 2008

Saksalainen kuparipiirros vuodelta 1691. Rahakabinetti taustalla avoimena. Kuva: Detlev Hölscher 2008

Nykyaikainen rahakabinetti Berliinissä. Kuva: © Staatliche Museen zu Berlin, Münzkabinett.

Nykyaikainen rahakabinetti Berliinissä. Kuva: © Staatliche Museen zu Berlin, Münzkabinett.

Rahakabinetit vievät aivan numismatiikan syntyhetkiin, jolloin ne kuuluivat Euroopassa jokaisen oppineen ja aatelisen sisustukseen. Ne olivat statussymboleita, mutta samalla myös ainoa oikeaoppinen tapa säilyttää rahoja oikeastaan aina 1900-luvulle saakka. Vasta rahojen keräilystä tullessa suositumpi harrastus kehitettiin edullisempia tapoja säilyttää kerättyjä rahoja. Tällöin PVC:stä ja muusta alettiin valmistaa säilytysvälineitä ja moni kokoelma siinä sitten tuhoutuikin. Nykyäänkin parhain edullinen tapa säilyttää rahoja on säilyttää niitä joko happovapaissa paperipusseissa tai rahakabinetteja matkivisissa rahalevyissä ja -laatikoissa. Ainoat rahat, joita puisessa rahakabinettissa ei saa säilyttää ovat lyijystä ja tinasta valmistetut rahat, sillä ne korrosoituvat niissä helposti pilalle. Onneksi sellaiset rahat ovat varsin epätavallisia, joten sen ei pitäisi paljoa ongelmia aiheuttaa.

Lisätiedot
Erilaisia rahakabinetteja Pinterestissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s