Keisari Nero

Vuosipäivinä historia tuntuu paljon konkreettisemmalta. Eilen – kesäkuun 9. päivänä vuonna 68 – tuli kuluneeksi Rooman 1947 vuotta keisari Neron kuolemasta. Nero on epäilemättä yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista roomalaisista keisareista. Hänet tunnetaan niin tyrannina kuin taiteiden suurena ystävänä, joka näkyy myös hänen lyömissään rahoissa. Nero oli viimeinen keisari Julius Claudiuksen dynastiasta ja hän on yksi ns. ”12 keisarista”.

Neron valtakaudelle ajoittuu myös ensimmäinen merkittävä denaarin hopeapitoisuuden pudottaminen. Neron kuolemaa seurasi verinen sisällissota, jonka kaikki numismaatikot tuntevat vuotena 69, jolloin Rooma näki neljä eri keisaria: Galban, Othon, Vitelliuksen ja Vespasianuksen.

Rahakabinetin muutamaan viimeisimpään lukeutuu kaksi keisari Neron rahaa. Keräilijöitä ajatellen keisari Neron rahat ovat suhteellisen arvokkaita jopa huonokuntoisenakin, sillä esimerkiksi todella kuluneen denaarin voi saada noin 100 eurolla ja kuparirahan halvimmillaan noin 50 eurolla. Huonokuntoisissa rahoissa on se ikävä puoli, että ne eivät ole mikään silmänilo. Hyvää kannattaa odottaa…

Lyonissa (Lugdunum) lyöty assi.

Lyonissa (Lugdunum) lyöty assi.

Neron dupondius vuodelta 65.

Neron dupondius vuodelta 65.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s