Numismatiikan oksymoronit

Numismatiikan maailmassa välillä näkee oksymoroneita, kuten aito replika, aito kopio, aito jälkilyönti, aito muistolyönti, ”alkuperäistä rahaa kunnioittava muistolyönti” jne.

Sanalle ”aito” annetaan keräilijöiden keskuudessa hyvin paljon arvoa, joten sitä viljellään joka paikkaan, jopa sinne minne se ei kuulu. Näitä oksymoroneita viljellään, koska aitous halutaan liittää asioihin jotka eivät sitä ole. Jos jokin on aito, niin se kuulostaa olevan pelkkää kopiota arvokkaampi täten ”aito kopio” on pelkkää kopiota arvokkaampi. Kaiken lisäksi sanallisen ristiriidan ansiosta ostaja ei kuitenkaan voi sanoa tulleen huijatuksi, koska myyjä ei tuotteen koskeen väittänyt olevan aito.

Hyvin mielenkiintoinen ilmiö on myös näiden kopioiden mukana tulevat aitoustodistukset.

Kolmanneksi alimmalla rivillä mukaan luvataan englanninkielinen aitoustodistus.

Ruutukaappaus Suomen Monetan sivuilta. Kolmanneksi alimmalla rivillä muistolyönnin mukaan luvataan englanninkielinen aitoustodistus.

"Saat jokaisen lähetyksen mukana alkuperäisrahan kiehtovan tarinan kertovan aitoustodistuksen."

”Saat jokaisen lähetyksen mukana alkuperäisrahan kiehtovan tarinan kertovan aitoustodistuksen.”

Maailmaan mahtuu toki myös ns. aitoja/virallisia jälkilyöntejä, joita voidaan pitää oikeina rahoina, kuten Maria Teresian hopeataalerit, joita lyötiin samalla vuosiluvulla (1780) aina 1900-luvulle saakka. Näiden rahojen historiallinen konteksti sallii mielestäni jo termin: ”aito jälkilyönti” eikä tällöin puhuta ”rahat pois keräilijöiltä” -tuotteesta.

Maria Teresian taalerin jälkilyönti.

Maria Teresian taalerin jälkilyönti.

Kun siirrytään kunniamerkkien puolelle, niin mielenkiintoinen ilmiö on myös arvokkaiden kunniamerkkien kopioiden/väärenteiden tavallista korkeammat hinnat. Ikään kuin kopioon olisi tarttunut hivenen aidon kunniamerkin arvostusta, jolla kopion/väärenteen korkea hinta on perusteltavissa. Näissä tilanteissa myyjä perustelee tavallista korkeampaa hinta sillä, että aito merkki maksaa uuden henkilöauton verran. Entä sitten?! Maksaahan aito Louis Vuittoninkin käsilaukku tuhansia euroja, mutta ei se tee kiinalaisesta kopiolaukusta edes 300 euron arvoista.

Eri asia on tietenkin Talvi- ja Jatkosodan muistoristien uudemmat valmisteet, jotka ovat statukseltaan aivan yhtä aitoja kuin alkuperäiset versiot, vaikka keräilijät arvostavatkin enemmän kaikista vanhimpia muistoristejä, jotka ovat laadultaan usein huomattavasti parempia kuin myöhemmät valmisteet.

Mikä sitten on neuvoni? Ostakaa kohteenne asiantuntevalta myyjältä. Näillä kaikki kohteet ovat automaattisesti aitoja, jollei toisin mainita. Asiantuntijan ei tarvitse toitottaa sanaa aitous tai tarjota aitoustodistuksia arvottomiin jälkilyönteihin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s