Magna Carta

Tänään tulee kuluneeksi tasan 800 vuotta Magna Cartasta, joka vei Englannin kuninkaalta yksinvallan. Aikalaiset eivät tuolloin hahmottaneet asiakirjan merkitystä ja sen kauas kantoisia seurauksia, vaan sen piti olla vain yksi siirto valtataistelussa.

Dokumentista tuli kuitenkin länsimaisten oikeusvaltioiden peruskivi kauan ennen perustuslakeja. Magna Cartan mukaan kaikille* kuuluu hengen, vapauden ja omaisuuden suoja. Sen mukaan kaikilla tuli olla yhdenvertainen mahdollisuus tulla kuulluiksi tuomioistuimessa ja kaikkien tulee olla oikeuden edessä tasa-arvoisia. Asiakirja määrittelee myös vallanjaon: hallitsija sai hallita ainoastaan lakien mukaisesti ja kaikkien lakien piti tulla asianmukaisesti hyväksytyksi. Yhdessä nämä pykälät muodostavat vallan kolmijaon, joka demokratian perusta, sillä kaikissa nykydemokratioissa lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta ovat toisistaan riippumattomia.

Kuningas sulkakynänsä kanssa. Kuva: Royal mint.

Kuningas sulkakynänsä kanssa. Kuva: Royal mint.

Kuva: Royal mint.

Kuva: Royal mint.

Magna Cartan alkuperäisissä kappaleissa on runsaat 3 500 sanaa, jotka kirjurit taiteilivat sulkakynillään lampaannahasta tehdylle pergamentille. Sen pinta oli valkaistu kalkilla, jauhoilla, maidolla ja munanvalkuaisella. Muste oli sekoitettu tammen mahlasta, tuhkasta ja arabikumista. Asiakirjan teksti on odotetusti keskiajan latinaa ja kirjoitettu ilman kappalejakoja, jotta teksti mahtui yhdelle pergamentinpalalle. Rahassa ja BU -pakkauksessa esiintyy erikoinen asiavirhe. Molemmissa kuvataan kuninkaan allekirjoittavan sulkakynällä asiakirjaa. Todellisuudessa kuningas Juhana ei allekirjoittanut asiakirjoja, vaan osoitti suostumuksensa vahasinetillään.

* ”Kaikilla” tarkoitetaan tässä yhteydessä vain vapaita miehiä.

Lisätietoja
YLE: Tasa-arvon peruskivi viettää 800-vuotispäivää – Magna Carta vei kuninkaalta yksinvallan.
Royal mint (tuotteet): Magna Carta.
Royal mint (taustatietoa): Magna Carta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s