Setelien säilytyksestä

Kaikki Suomessa tietävät jo, että kaupalliset muovista valmistetut tuotteet soveltuvat huonosti kolikoiden pitkäaikaissäilytykseen. Lyhytaikaiseen säilytykseen ne sen sijaan sopivat hyvin, mutta ei vuosikymmenien. Sen sijaan seteleiden säilytyksestä on aika vähän kirjoiteltu Suomessa. Esittelen seuraavaksi kuinka itse säilytän setelini, joita minulla ei tosin ole kovin montaa. En sano, että tämä on ainoa oikea tapa, mutta ainakin tämä on edullinen ja ns. muoviton vaihtoehto.

Työvaihe 1.
Seteli on saapunut huutokaupasta onnellisesti Suomeen ja muoviin pakattuna tietysti. Tällä kertaa seteli on normaalia isompi lähes yhden A4 arkin kokoinen (kuulakärkikynä mittakaavana). Tarkistetaan, että kohde on kunnossa ja se mistä maksettiin.

Työvaihe 1.

Työvaihe 1.


Työvaihe 2.
Poistetaan seteli muoveistaan varovaisesti puuvillakäsineillä, sillä en halua yli 200 vuotta vanhaan hauraaseen seteliin enää yhtään ylimääräistä sormenjälkeä. Asetetaan seteli arkistokelpoisen silkkipaperin päälle ja sovitetaan minkä kokoinen pala silkkipaperia tulee leikata. Seteli tulee peitellä molemmin puolin silkkipaperilla.

Työvaihe 2.

Työvaihe 2.


Työvaihe 3.
Leikataan arkista sopiva pala. Seteli ei tietenkään leikkauksen aikana ole paperin päällä, ettei sitä vahingossa leikata.

Työvaihe 3.

Työvaihe 3.


Työvaihe 4.
Peitellään seteli molemmin puolin siten, että mikään osa siitä ei koske muualle kuin silkkipaperiin. Tässä vaiheessa setelin voi yhdistää omiensa joukkoon. Koska kyse on vanhoista seteleistä, jotka ovat menettäneet jo ajat sitten jämäkkyytensä, tulee setelit tukea. Pinon alimmaiseksi on jo laitettu jäykkä arkistokelpoinen pahvi.

Työvaihe 4.

Työvaihe 4.


Työvaihe 5.
Laitetaan samanlainen pahvi myös pinon päälle, jonka jälkeen koko nippu laitetaan sopivan kokoiseen kirjekuoreen. Sitten kirjekuori laitetaan kansioon, jossa se on sopivassa puristuksessa, jotta setelit pysyvät ojennuksessa.

Työvaihe 5.

Työvaihe 5.

Työvaihe 6.
Kansio kiinni ja paikkaan, jossa se on turvassa merkittäviltä lämmönvaihteluilta, liialliselta kosteudelta, valolta ja varkailta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s