Turun linna

Kesä on lomailun aikaa ja silloin kannattaa matkustella ja vierailla ennen kaikkea museoissa.

Kävin päättyvällä viikolla Turun linnassa, jossa vaihtuvana näyttelynä oli kuningatar Kristiinasta (1626-1689) kertova näyttely nimeltään Tyttökuningas. Näyttelyssä oli todella hienosti hyödynnetty myös rahoja, jonka vuoksi ihan jokaisen numismatiikasta vähänkään kiinnostuneen kannattaa näyttelyssä vierailla. Näyttelyssä rahoja ja mitaleita oltiin käytetty hienosti sommitelmissa luomaan 1600-luvun henkeä. Kristiinallahan oli muun muassa merkittävä antiikin rahojen kokoelma, jonka lisäksi hänestä lyötiin useampi mitaleita.

tytto1

Rahat olivat paremmin nähtävissä kosketusnäytöissä, joissa samalla kerrottiin lisätietoja kyseisistä rahoista ja mitaleista.

Rahat olivat paremmin nähtävissä kosketusnäytöissä, joissa samalla kerrottiin lisätietoja kyseisistä rahoista ja mitaleista.

Vaihtuvan näyttelyn ohella Turun museokeskuksen numismaattisia kokoelmia esittelevässä Turun linnan raha- ja mitalikabinetissa on aina mukava vierailla. Näyttelytila jakautuu kahteen osioon: mitaleihin ja rahoihin, jotka etenevät kronologisesti alkaen Ethelred II CRVX -tyypin rahoista päätyen euroihin. Kronologisesti loogisempi olisi ollut tosin laittaa itämainen dirhemi ensimmäiseksi sen sijaan, että se olisi ollut näyttelyssä vasta kolmantena.

tytt4tytt3

Näyttelyn rahaosio. Takaseinallä plootuja, keskellä tasovitriineissä on setelit ja seinämillä rahat kronologisessa järjestyksessä.

Näyttelyn rahaosio. Takaseinallä plootuja, keskellä tasovitriineissä on setelit ja seinämillä rahat kronologisessa järjestyksessä.

Lähes kaikki rahat olivat aivan priimakunnossa, jolloin olisi melkein tehnyt mieli hakea tuoli vitriinin eteen ja vain istua siinä ihastelemassa rahoja. Niin ikään esillepano oli miellyttävä ja rahat pääsivät näyttelyssä erinomaisesti oikeuksiinsa uusituissa vitriineissä. Kaiken kaikkiaan hieno kokoelma ja näyttely, jota varten kannattaa Turkuun tulla kauempaakin.

Kunniamerkkien ystäville tiedoksi, että parhaillaan rakenteilla oleva kunniamerkkiosio avataan syksyllä.

(Valokuvat on napattu kännykkä kameralla, joten ne eivät todellakaan tee oikeutta näyttelyille.)

Tulossa ensiviikolla: Suomen Kansallismuseon Rahakammion näyttely, jossa kannattaa myös heinäkuun aikana vierailla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s