Väärentäjä | Die Fälscher (2007)

Tämä ei ole elokuvablogi, mutta tulin kesälomalla katsoneeksi vuonna 2007 valmistuneen itävaltalais-saksalaisen elokuvan nimeltään Väärentäjä, joka aiheensa puolesta sopii kaikille numismatiikasta kiinnostuneille. En ollut aiemmin edes kuullut kyseisestä elokuvasta, joten yllätys oli suuri, kun löysin DVD:n paikalliselta kirpputorilta.

Vaarentaja-kansiElokuva on tositapahtumiin perustuva ja se kertoo toisen maailmansodan Operaatio Bernhardista, jossa natsit yrittivät inflaation avulla kaataa liittoutuneiden talouden syytämällä valuuttamarkkinoille järjestelmällisesti valtavan määrän väärennettyjä puntia ja dollareita. Operaation taustalla vaikuttivat lienee saksalaisten omat muistot 1920-luvun hyperinflaatiosta. Operaatio Bernhard lienee yhä kaikkien aikojen suurin rahanväärennysoperaatio, vaikka Pohjois-Korean on huhuttu superdollareineen pyrkineen samaan.

Väärentäjä perustuu slovakianjuutalaisen kirjasinsuunnittelija Adolf Burgerin muistelmiin nimeltä: The Devil’s Workshop: A Memoir of the Nazi Counterfeiting Operation. Burger joutui  työskentelemään Sachenhausenin keskitysleirin rahanväärennösyksikössä, jonka SS-Sturmbannführer Bernhard Krüger perusti Himmlerin käskystä. Operaatiossa valmistettiin lähestulkoon täydellisiä 5, 10, 20, ja 50 punnan seteleitä lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta. Numismaattisessa kirjallisuudessa tunnetaan yhteensä 28 hiuksenhienoa eroavaisuutta, joka paljastaa väärennöksen aidosta, mutta niiden tunnistaminen tavallisessa kauppatilanteessa ei yleensä ole mahdollista, vaan vaatii hivenen kokemusta ja aikaa tutkia seteliä. Operaatiossa ei tahdottu väärentää nimellisarvoltaan kaikista suurimpia seteleitä huomattavia määriä, koska niiden liikkeelle laskeminen suuressa mittakaavassa olisi todennäköisesti paljastanut koko operaation. Liikkeelle laskettujen seteleiden arvo nykymittapuulla mitattuna vastasi joka tapauksessa noin 15 miljardia euroa, joten mistään mitättömästä summasta ei ollut kyse. Dollareiden valmistaminen ei päässyt koskaan täyteen vauhtiin sodan päättyessä kesken operaation. Asiasta enemmän kiinnostuneille voin suositella Jorma Imppolan kirjoittamaa artikkelia Operaatio Bernhardista Numismaatikossa 2/2009 (s. 64-70.)

Elokuva palkittiin vuonna 2008 parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla ja voin itsekin suositella sitä kaikille historiallisista sotaleffoista kiinnostuneille. Suurta plussaa ovat tietenkin tosipohjaisuus ja numismatiikka. Arvosana 4/5.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s