Kuukauden esine: 8/2015

maesa

AR, denarius Rome mint, 220-222 AD. obv. IVLIA MAESA AVG, Draped bust right rev. SAECVLI FELICITAS, Felicitas standing front, head left, sacrificing from patera over lighted altar and holding long caudeceus; star in left field. Diam. 19 mm, 3,74 g. Ref.: RIC IV 272 (Elagabalus). Ex Archer Milton Huntington Ex The Hispanic Society of America Ex American Numismatic Society #1001.1.12733.

Tämän kuukauden esineenä on Rooman keisari Elagabaluksen isoäiti Julia Maesan denaari. Osa historioitsijoista pitää Juliaa todellisena vallankäyttäjänä, joka todellisuudessa hallitsi valtakuntaa kulisseista käsin. En valinnut tätä rahaa kuukauden esineeksi kuitenkaan tämän vuoksi, vaan sen provenienssiensa vuoksi.

Archer Milton Huntington

Archer Milton Huntington

Raha on alun perin kuulunut New Yorkissa vuonna 1870 syntyneen upporikkaan rautatieperijän Archer Milton Huntingtonin kokoelmaan. Suomessa kyseinen herra on tuntematon, mutta Yhdysvalloissa mies on yksi maan historian rikkaimmista ja tunnetuimmista hyväntekijöistä. Hän oli äärimmäisen kiinnostunut espanjalaisesta kulttuurista ja siksi kiinnostunut kaikesta sen historiaan liittyvästä aineellisesta ja aineettomasta kulttuurista. Rajattoman varallisuutensa ansiosta hän sai käytännössä hankittua kaikki haluamansa kohteet omaan kokoelmaansa. Huntigtonilla olikin sanonta: Wherever I put my foot down, a museum springs up.

Huntingtonin kuoltua vuonna 1955 hänen kokoelmansa siirtyi The Hispanic Society of America:lle (HSA), joka sattumoisin on herran itsensä perustama. Vuoden lopulla 2011 yhdistys kuitenkin antoi perustajansa kokoaman numismaattisen kokoelman (37 895 kolikkoa!) huutokauppakamari Sotheby’s:lle huutokaupattavaksi, joka arvioi kokoelman arvoksi yhteensä noin 25-35 miljoonaa dollaria. Ilmoitus huutokaupasta aiheutti valtavan kohun niin Yhdysvalloissa kuin myös Espanjassa. Sotheby’s ja HSA olivat miettineet yhdessä, että kokoelma myytäisiin yhtenä kokonaisuutena jollekin yhdysvaltalaiselle tai eurooppalaiselle (etenkin espanjalaiselle) julkiselle taholle. Espanjan valtio tekikin kokoelmasta ostotarjouksen, joka valitettavasti jäi liian alhaiseksi. Sotheby’s joutui siirtymään suunnitelma B:hen joka tarkoitti kokoelman viemistä Espanjaan, jossa se huutokaupattiin pienemmissä osissa. Kokoelmasta muun muassa American Numismatic Society osti 10 000 rahaa omiin kokoelmiinsa. Myöhemmin se kuitenkin päätti myydä pienen osan kaksoiskappaleista keräilijöille, sillä ANS:lla on valtavat numismaattiset kokoelmat omasta takaa (yli 800 000 rahaa), joten päällekkäisyyksiltä ei voitu välttyä Huntigntonin kokoelman kanssa. Tässä vaiheessa minä astun tarinaan mukaan ostaessani itselleni kaksoiskappaleista pari kappaletta itselleni omaan kokoelmaani, sillä eihän tällaista tilaisuutta voi jättää väliin.

Tämä raha on erinomainen esimerkki siitä, että esineillä on elinkaari, joka tämän kohdalla alkoi Roomassa yli 1800 vuotta sitten. Kolikon tarina ei kuitenkaan pääty siihen, vaan se jatkuu yhä tänäpäivänkin. Jonain päivänä tämä raha jatkaa jälleen matkaansa, jolloin tämä tarina saa jatkoa.

Lisätietoja
Sotheby’s: lehdistotiedote (PDF latautuu)
Sotheby’s: Esite kokoelmasta (Verkkosivu / PDF)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s