Kvinaari Haeberlinin kokoelmasta

Tein kesällä hieman erikoisemman hankinnan. Kyseessä on roomalainen tasavaltalaisajan M. Porcius Caton kvinaari (1/2 denaaria) vuodelta 89 eKr. Raha itsessään ei nyt ole kovin ihmeellinen tai edes kovin harvinainen, sillä sellainen minulta löytyi jo valmiiksi. Poikkeuksellisen hienoa, ja oikeastaan ainoa syy miksi ostin kyseisen rahan on sen hieno provenienssi. Raha on kuulunut yhdelle 1900-luvun alkupuolen kaikista tunnetuimmalle numismaatikolle E. J. Haeberlinille.

M. Porcius Cato, 89 BC. Quinarius (Silver, 13mm, 1.82 g 8), Rome. M CATO PRO PR Head of Liber to right, wearing ivy-wreath. Rev. Victory seated right, holding patera in her right hand and palm-branch in her left; in exergue, VICTRIX. Babelon (Porcia) 11. Crawford 462/2. Sydenham 1054a. Attractively toned. Very fine. From the E. J. Haeberlin Collection, E. Cahn and A. Hess Nachf., 17 July 1933, 1039 (part). Kuva: Nomos AG

M. Porcius Cato, 89 BC. Quinarius (Silver, 13mm, 1.82 g 8), Rome. M CATO PRO PR Head of Liber to right, wearing ivy-wreath. Rev. Victory seated right, holding patera in her right hand and palm-branch in her left; in exergue, VICTRIX. Babelon (Porcia) 11. Crawford 462/2. Sydenham 1054a. Attractively toned. Very fine.
From the E. J. Haeberlin Collection, E. Cahn and A. Hess, 17 July 1933, 1039 (part). Kuva: Nomos AG

Ernst Justus Haeberlin (1847-1925) oli erityisesti roomalaisiin tasavaltalaisajan rahoihin erikoistunut saksalainen tutkija ja keräilijä, vaikka toki keräsi muitakin antiikin rahoja. Ihmiset usein ajattelevat, että edesmenneillä numismatiikan suurilla nimillä oli kokoelmissaan pelkästään omaisuuksia maksavia huippukunnossa olevia superharvinaisuuksia, rahojen Ferrareita. Tämä on tietenkin hyvin vääristynyt mielikuva. Useimmiten heidän, kuten kaikkien keräilijöiden kokoelmissa, on rahoja, jotka ovat miellyttäneet ostajansa silmää: rahoja, jotka ovat olleet heidän mielestään hankkimisen arvoisia. Tämän rahan kohdalla voin olla tyytyväinen sen vuoksi, että juuri tämä kyseinen raha on miellyttänyt Haeberliniä siinä määrin, että hän halusi ostaa itselleen juuri tämän kyseisen rahan ja piti sen itsellään kuolemaansa saakka.

Ernst Justus Haeberlin

Ernst Justus Haeberlin

Haeberlinin kuoltua hänen kokoelmansa myytiin Cahnin ja Hessin toimesta Frankfurtissa 17.7.1933. Valitettavasti tuo ei ollut paras mahdollinen ajankohta myydä kokoelma, sillä vain pari kuukautta aiemmin maaliskuussa Hitler oli vasta noussut valtaan Saksassa, jonka seurauksena valtaosa maan oppineista, keräilijöistä ja myyjistä oli jo kauan sitten jättäneet Saksan maaperän. Tämän seurauksena nykypäivän mittareilla mitattunakin yksi kaikista upeimmista kokoelmista myytiin lähes pohjahinnoilla. Kokoelma oli jo tuolloin hyvin tunnettu ja se olisikin ollut järkevämpi myydä Sveitsissä, eikä Saksassa, jossa ostajina olivat lähinnä saksalaiset kauppiaat ja keräilijät. Minun rahani osti natsipuolueeseen kuulunut tunnettu münchenilainen rahakauppias Karl Kress (Kreß). Paikalla huutokaupassa tiedetään olleen myös tukholmalainen Thore Gustaf Appelgren (1872-1950), joka osti niin ikään osan rahoista. T. G. Appelgren on muuten henkilö, jonka käsialaa ovat muun muassa Antellin luettelon kaksi ensimmäistä osaa vuosilta 1906–1908. Kaikkien rahojen ostajat tiedetään tarkalleen nimeltä, koska on säilynyt alkuperäinen huutokauppaluettelo, johon eräs huutokauppaan osallistunut asiakas on merkinnyt jokaisen kohteen ostajan nimeltä ja myyntihinnan. Eipä varmaan tuolloin arvannut kuinka arvokkaiksi hänen sivumerkintänsä tulevat.

Asiasta enemmän kiinnostuneille tiedoksi, että Haeberlin kokoelman huutokauppaluettelo on saatavissa digitaalisena tästä linkistä. Alkuperäiset luettelot ovat nykyään hyvin kysyttyjä ja niiden hinta on nykyään 200 euron tietämillä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s