Kuukauden esine 12/2015

Kansanvaltuuskunta otti Suomen rahapajan hallintaansa 28.1.1918. Sen silloinen johtaja ja alijohtaja saivat saman tien väistyä ja seuraavan kolmen kuukauden ajan rahapajaa johti kansanvaltuuskunnan komissaariksi asettama Heikki Haapalainen.

Sota vaati rahaa, jonka vuoksi rahapaja oli pidettävä täydessä toiminnassa. Setelipainon puolella kansanvaltuuskunta ehti tunnetusti painattaa suuren määrän markka-arvoisia seteleitä, mutta rahapajan puolella toiminta eteni hieman hitaammin. Vallan saatuaan Kansanvaltuuskunta jatkoi 25 pennin ja 5 pennin rahojen lyömistä vuoden 1917 leimasimilla, mutta samalla aloitettiin rahatyyppien uudelleen suunnittelu. Pöytäkirjassa muun muassa todetaan, että rahoihin tulee lause ”Kansan työ, kansan valta.” Tunnetusti kansanvaltuuskunta ehti lyötättää ainoastaan 5 pennin rahaa, joka oli Akseli Halosen (1890–1952) suunnittelema. Hän tuli myöhemmin tunnetuksi muun muassa Helsingin Sanomien kuvittajana ja sarjakuvataiteilijana. Hänen vuosina 1927–1933 piirtämänsä Pulliainen oli ensimmäinen Hesarissa julkaistu kotimainen sarjakuva.

5pennia_1918_kvkRahan kuva-aiheena on kolme fanfaaritorvea ja lippu seppeleiden ympäröimänä. Tuon ajan ihmisille kuva-aiheen symboliikka oli voimakkaita tunteita herättävä toisin kuin tämän päivän ihmisille, joille aiheen symboliikka ei avaudu, eikä täten herätä tunnereaktiota.

Kansanvaltuuskunta ehti lyötättää tätä 5 pennistä 1744 markan edestä eli 34 880 kappaletta. Sen sijaan vuoden 1917 25 ja 5 pennin raha lyötiin 24 880 markan edestä. Kansanvaltuuskunnan setelit on helposti tunnistettavissa sarjanumerostaan, mutta nämä laittomasti vuoden 1917 leimasimilla lyödyt rahat sen sijaan eivät ole mitenkään erotettavissa laillisesti lyödyistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s