Keskustelufoorumit

Numismaattisia keskustelufoorumeita on maailmalla lukuisia ja olen itsekin enemmän tai vähemmän passiivisena jäsenenä yli 10 keskustelupalstalla. Koen kyseiset foorumit pääasiassa hyödyllisiksi, sillä harrastajia ajatellen ne ovat helppo ja nopea väylä jakaa tietoa ja saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin kokeneimmilta keräilijöiltä.

Keskustelufoorumeissa on myös huonot puolensa, sillä ne perustuvat hyvin pitkälle keskustelijoiden tasavertaisuuteen. Tästä johtuen foorumilla olevien ammattilaisten, asiantuntijoiden ja kokeneiden keräilijöiden sanomiset helposti ohitetaan mikäli näiden uutiset ovat huonoja, esim. jos arvokkaana pidetty raha paljastuukin huonoksi väärennökseksi. Tällöin muodostuu riski, että äänekkäiden, mutta tosiasioista oikeastaan mitään tietämättömien mielipiteet saavat ylivallan ja voittavat, koska näillä ns. vertaisfoorumeilla tosiasiat näyttävät muuttuvan asioiksi, joista voi ikään kuin äänestää. Kokemuksen perusteella ongelmia syntyy etenkin silloin, kun henkilö on kerännyt rahoja jopa useita kymmeniä vuosia itsekseen, mutta ei ole vaivautunut tänä aikana lukemaan mitään muuta kuin rahahinnastoa. Tällöin henkilön lukuisat oppivuodet eivät ole kantaneen hedelmää, sillä tietopuoli ei ole karttunut niin paljoa kuin harrastusvuodet antaisivat olettaa, vaan henkilö on käytännössä yhä perustietojen tasolla. Tällöin tulee helposti loukanneeksi ihmisiä jos kykenee osoittamaan uskottavasti tämän henkilön olleen väärässä. Nämä ovat aina ikäviä tapauksia, jolloin joutuu miettimään onko parempi olla vain kertomatta rahan olevan väärennös, sillä tällöin omistaja ei pety, eikä tule loukanneeksi väärässä ollutta henkilöä.

Ruutukaappaus hyvin tyypillisestä "keskustelusta" eräässä Facebookissa toimivassa ryhmässä. Näihin kyllästyy hyvin nopeasti.

Ruutukaappaus hyvin tyypillisestä ”keskustelusta” eräässä Facebookissa toimivassa ryhmässä. Näihin kyllästyy hyvin nopeasti.

Toisena haittapuolena on, että keskustelupalstoilla jaettava tieto usein peräisin epämääräisistä lähteistä internetistä, jossa jokin tunnistus voi olla jo valmiiksi virheellinen. Toki internet on täynnä myös ajantasalla olevia hyvin asiantuntevia lähteitä. Kysymys vain on, että kuinka helposti Google ne löytää ja kykeneekö henkilö erottamaan mihin sivustoon kannattaa suhtautua kriittisesti ja varovaisesti ja mihin voi luottaa muita sivustoja paremmin.

Viimeisenä – ja ehkä kakista häiritsevämpänä – haittapuolena on, että lähes kaikki palstat ovat täpötäynnä joko yksityishenkilöiden myynti-ilmoituksia tai sitten pyydetään tunnistamaan raha, kun itse ei ole nähty sen eteen yhtää vaivaa. Internet on jo valmiiksi täynnä erilaisia myyntiväyliä (huutonet, eBay, tori.fi, huutokaupat yms…), joten välillä on vaikea ymmärtää miksi ne keskustelupalstatkin pitää täyttää myynti-ilmoituksilla. Tähän liittyen on vielä sanottava, että jostain kumman syystä näihin hinta-arviopyyntöihin tulee vastaukseksi aina se kaikista suurin vasarahinta mikä netin syövereistä saadaan kaivettua. Tästä johtuen eBay on täpötäynnä arvoltaan viiden dollarin kolikoita, joista pyydetään 200 dollaria. Siinä sitten myyjä ihmettelee miksei kukaan osta hänen löytämäänsä elinkaaren lopussa olevaa kuparipalaa, joka on joskus ollut kolikko.

Mainokset

2 responses to “Keskustelufoorumit

  1. Aika hyvin kirjoitettu mutta asian ydin ei tullut selväksi. Onko tarkoitus mollata harrastajasivuja vai peräti kieltää ne. Siinähän yritätte potkia viimeisillä voimilla tutkainta vastaan. Kyllä täytyy olla täysi idiootti joka nykysääntöjä noudattaa kirjaimellisesti. Haluatteko ruuhkauttaa toimintanne saadaksenne metallinetsinnän kielletyksi?puhun ja kirjoitan tuhansien historianharrastajien kielellä jota näyttää olla teidän taholtanne mahdoton ymmärtää.minulle sopii että teette lopetatte toimintanne ja tulee villi maailma voimaan. Niin paljon hankaloitetaan harrastajien toimintaa. Laitan jakeluun tämän erittäin loukkaavan artikkelin kuin myös vaadin kirjoittajan henkilöyden julkipanoa. Minä Suomen historian alueellani avaajana esiinnyn omalla nimelläni.En tiedä saanko tähän vastausta mutta toivon niin.

    • Tarkoitus ei ole ollut mollata harrastajasivuja, vaan tuoda ilmi myös niiden huonoja puolia. Myynti-ilmoituksia ja ”mikä tämä on?” kysymyksiä kukaan ei jaksa pelkästään lukea vuodesta toiseen. Halusin tuoda ilmi myös sen, että näillä keskustelupalstoilla puuttuu hyvin usein se oikea rakentava keskustelu numismatiikasta oli se sittebn keskustelua numismatiikan historiasta, eri varianttien eroista, leimaketjuista tai vaikkapa rahapaja X:n toiminnasta.

      Pyydän sinua lisäksi huomioimaan, että myös tämä blogi on 100 % harrastajasivu, jota vapaa-ajallaan kirjoittaa numismatiikan harrastaja. Kyseinen blogikirjoitus ei liittynyt millään tavalla metallinetsintään, vaan ainoastaan numismaattisiin keskustelupalstoihin. Tämä blogi on numismatiikkaan 100% erikoistunut blogi, ei metallinetsintäblogi. Metallinetsintä noin reilu viisi vuotta vanha harrastus Suomessa, kun numismatiikkaa on puolestaan yli 500 vuotta vanha tieteenala ja keräilyharrastus.

      Blogini tarkoitus on olla viihdyttävä ja toki myös opettavainen ja sivistävä, ja se on suunnattu vanhoista rahoista kiinnostuneille henkilöille. Pyydän sinua nyt lukemaan blogikirjoitus uudelleen pitäen mielessä nämä juuri esittämäni selvennykset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s