Kokoelmien luominen

Kokoelmien luominen olisi hyvin vaikeaa ilman yhtä ammattikuntaa – nimittäin rahakauppiaita. Ammattirahakauppiaitten jalo ammattikunta muodostui viimeistään 1700-luvun alussa, jolloin pidettiin maailman ensimmäiset rahahuutokaupat Britanniassa ja Saksassa. Siitä lähtien he ovat olleet hyvin keskeinen osa numismatiikkaa, sillä tutkimusta ei tehdä ilman kokoelmia, eikä kokoelmia luoda ilman heidän apuaan ja osaamistaan.

Arvostan rahakauppiaita valtavasti, sillä viimekädessä he mahdollistavat tämän vuosisatoja vanhan harrastuksen ja kokoelmien luomisen. Vertaiskauppa (huutonet, tori.fi, eBay…) on varmasti hieman nakertanut näiden markkinoita 2000-luvulla, mutta se ei ole kyennyt korvaamaan ammattirahakauppiaita. Vertaiskaupassa liikkuu hyvin paljon huono- ja keskivertokuntoista massatavaraa eli toisin sanoen yleistä ja edullista tavaraa. Toki poikkeuksia on, mutta huippukuntoisia superharvinaisuuksia vertaiskaupassa ei pääsääntöisesti liikuu … ainakaan aitona. Huutokaupoista ja ammattikauppiailta sen sijaan aina tarjolla kohteita, joita vertaiskaupasta on hankalampi löytää muuten kuin hyvin satunnaisesti. Osa ammattirahakauppiaista toimii nykyään myös vertaiskaupassa, mutta tällöin myytävät kohteet ovat nimenomaan edullisempia kohteita.

Albert Baldwin. Kuva on peräisin alla mainitusta teoksesta.

Albert Baldwin. Kuva on peräisin alla mainitusta teoksesta.

Parhaimmillaan rahakauppiaat ovat hyvin arvostettuja numismaatikkoja, jotka nauttivat niin asiakkaidensa kuin huippututkijoiden arvostuksesta. Esimerkiksi Albert Baldwin (1912–1967) oli rahakauppias, jonka rautaisee osaamiseen turvautuivat usein jopa Britannian tunnetuimmat numismaatikot. Hänen kerrotaan auttaneen ja kommentoineen lukuisia numismaattisten artikkeleiden ja monografioiden käsikirjoituksia, mutta vaatimattomana miehenä hän ei koskaan tahtonut nimeään tuovan esiin kyseisissä julkaisuissa. Niissä tapauksissa, kun tähän ei voitu suostua tekijänoikeudellisista syistä, niin Albert toivoi, että hänen nimen sijasta mainittaisiin vain hänen yrityksensä ”A. H. Baldwin’s & Sons” ikään kuin kunnia olisi kuulunut koko yritykselle.

Albert tunsi usean merkittävän museon numismaattiset kokoelmat, niin hyvin että hän tiesi täsmälleen mitä näiden kokoelmista puuttui. Saadessaan museon kokoelmasta puuttuvan kohteen liikkeeseensä myyntiin, niin hän tarjosi sitä ensimmäiseksi museoon usein hinnalla, joka oli usein vain murto-osa siitä mitä hän oli itse siitä maksanut, mutta useimmiten hän lahjoitti nämä kohteet täysin ilmaiseksi museolle. Vaatimattomuuttaan hän tahtoi, ettei hänen tekemistä lahjoituksista tehdä numeroa.

Museoiden kokoelmien ohella hän tunsi myös usean keräilijän henkilökohtaisesti, niin hyvin että tiesi täsmälleen mitä nämä halusivat. Baldwinille omistetun juhlakirjan Mints, Dies and Currency. Essays in Memory of Albert Baldwin (1971) johdannossa kerrotaan portugalilaisesta asiakkaasta joka toisen maailmansodan aikana ei ollut päässyt Lontooseen, mutta sodan jälkeen astuessaan Baldwinin liikkeeseen hän kuuli ensimmäisenä sanat: ”Aah, I have two coins for you.” Albert oli pitänyt kassakaapissaan muutamaa rahaa varattuna varta vasten tälle asiakkaalle. Ei ole ihme miksi Albertilla oli hyvin uskollinen asiakaskunta ja miksi hänen rahaliikkeensä lukeutui oman aikansa (ja on yhä!) yksi maailman kaikista tunnetuimmista rahaliikkeistä.

Herbert Cahn ja tuntematon asiakas. Kuva: www.cahn.cz

Herbert Cahn ja tuntematon asiakas. Kuva: http://www.cahn.ch

Baldwin toimi lisäksi innoittajana ja mentorina monelle numismatiikan opiskelijalle, joita hän palkkasi liikkeeseensä häntä avustamaan. Häntä voidaan pitää hyvin laaja-alaisena numismaatikkona, joka hallitsi Rooman, Kreikan, Bysantin ja Englannin numismatiikan lähes läpikotaisin. Ainoa hänen vertaisena rahakauppias lienee Herbert Cahn (1915–2002), joka toki Baldwinsista poiketen oli väitellyt numismatiikasta tohtoriksi, jonka johdosta hän myös aktiivisesti julkaisi uusia tutkimuksia ja toimi numismatiikan opettajana Heidelbergin yliopistossa, josta hän lopulta sai kunniaprofessuurinkin.

Numismatiikassa ammattimyyjät ovat usein jääneet keräilijöiden ja tutkijoiden varjoon. Usein täysin syyttä, sillä he ovat usein paljon enemmän kuin vain ”kauppiaita.” Parhaimmillaan he ovat asiantuntijoita, eikä heidän osaamistaan tai roolia numismatiikassa voi lainkaan väheksyä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s