Kosketuksissa

Vuosia sitten ostin baltialaiselta rahakauppiaalta samanidien hopeadirhemin. Myyjä arveli edellisen omistajan alkaneen puhdistamaan/kiillottamaan rahaa, mutta jättäneen jostain syystä homman kesken. Periaatteessa ihan järkeenkäypä selitys, mutta nähdessäni rahan tiesin kuitenkin, että tällä kertaa näin ei ole käynyt. Huomaatko sinä saman?
dirhemi1Patina on ollut tässä blogissa muutaman kerran esillä ja sitä se on myös nyt. Hopearahoissa patina näkyy rahojen tasaisena tummumisena. Tummuminen johtuu rikistä (tarkemmin ottaen rikkidioksidista), sillä sen vaikutuksesta hopean pinnalle muodostuu hopeasulfidia, joka näkyy hopeaesineissä tummentumisena. Kyse on ajan myötä tapahtuvasta luonnollisesta kemiallisesta reaktiosta, jota ei voida estää. Puhdistamalla ja kiillottamalla hopean luonnollinen hohto saadaan palautettua hetkeksi.

Hopearahoissa patina on pääsääntöisesti aina arvoa nostava tekijä, jonka vuoksi rahoja ei tule milloinkaan puhdistaa patinasta. Rahan puhdistaminen ja kiillottaminen on aina keräilyarvoa merkittävästi laskeva toimenpide.

Arvoa nostavia patinoita on useita erilaisia. Kaikista tunnetuimpia on lienee kabinettipatina (eng. cabinet tone), mutta on myös muita patinoita on olemassa, kuten ihan kohta tavattava monivärinen iridisoiva sateenkaaripatina (eng. rainbow tone).

Mutta nyt takaisin aiheeseen! Osa lukijoista saattoi jo ensimmäisestä valokuvasta huomata patinattoman kohdan olevan aivan liian säännönmukaisen pyöreä ollakseen peräisin keskeneräisestä puhdistustyöstä. Seuraava kuva osoittaa mistä on kyse.

dirhemipariKyseinen raha on siis peräisin rahakätköstä, jossa toinen raha on vuosisatoja maannut sen päällä. Tällöin rahojen kontaktipinta ei ole patinoitunut. Kontaktipinta syntyy aina, kun kaksi esinettä ovat hyvin kauan tiiviisti kostuksissa toistensa kanssa. Tässä tapauksessa kontaktipinta täsmää tarkalleen toisen dirhemin kanssa.

Seuraavaksi sitten siihen sateenkaaripatinaan. Yhdysvaltalaiset hopeadollarit ovat sen verran kookkaita rahoja, että niitä ei voi pakata rahapötköihin, vaan aikoinaan rahapajalla ne on pakattu suoraan rahasäkkeihin. Nämä puuvillasäkit saattoivat puolestaan, sitten olla jopa vuosikymmeniä liikahtamatta holvissa, jolloin rahoihin on muodostunut sateenkaaripatina ja kuten kuvasta näkee myös kontaktipinta niihin kohtiin, jotka ovat olleet muiden kolikoiden kanssa pitkään kosketuksissa.

Sateenkaaripatinallin raha kahdella eri kontaktipinnalla. Kuva: American Rare Coin.

Sateenkaaripatinallin raha kahdella eri kontaktipinnalla. Kuva: American Rare Coin.

Mainokset

One response to “Kosketuksissa

  1. Päivitysilmoitus: Tekopatina | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s