Patinoitunut kulta

Jatketaan vielä patinan parissa, mutta siirrytään hopearahoista kultarahoihin.

Kultakoruja tai -rahoja omistavat ovat varmasti huomanneet, että kulta ei patinoidu. Tämä tietenkin johtuu sen kemiallisista ominaisuuksista, sillä puhdas kulta ei reagoi kovinkaan monen aineen kanssa. Kulta kyllä naarmuuntuu ja likaantuu, kuten muutkin metallit, mutta se ei esimerkiksi tummu itsestään hopean tavoin.

Antiikin rahoja paremmin tuntevat numismaatikot tietävät tähän poikkeuksen. On nimittäin olemassa patinoituneita kultarahoja! Näihin paremmin tutustuaksemme meidän on matkustettava Vesuviuksen juurella sijainneeseen muinaiseen Boscorealen kaupunkiin.

Me kaikki tiedämme Pompeijin ja Herculaneumin kaupunkien kohtalon. Saman kohtalon koki myös Boscoreale, vaikka siitä ei kerrotakkaan historian tunnilla. Minäkään en tietäisi kaupungin olemassaolosta, jolleivät ranskalaiset arkeologit olisivat aloittaneet alueelta löytyneen Villa rustican kaivauksia vuonna 1876. Kaivaukset jatkuivat rutiininomaisesti vuosia, kunnes vuonna 1895 kaikki muuttui. Villan raunioista paljastui yksi ihmiskunnan tunnetuimmista aarteista: kulta- ja hopea-astioita paljastui 101 kappaletta, jonka ohella löytyi yli 1000 roomalaista kultarahaa, aureusta.

Keisari Othon kultaraha Boscorealen aarteesta. Kuva: Numismatica Ars Classica NAC AG.

Keisari Othon kultaraha Boscorealen aarteesta. Kuva: Numismatica Ars Classica NAC AG.

Sitten, kun kaikkien pulssi oli saatu tasaantumaan tekivät arkeologit/numismaatikot erikoisen havainnon. Kultarahat olivat patinoituneet. Melkein kaikissa niissä oli violetinpunertava ja/tai sinertävä sävy. Tämä hyvin erikoinen patina johtuu kultarahan metalliseoksessa olevan kuparin ja hopean patinoitumisesta. Kulta itsessään ei siis ole reagoinut, vaan muut rahan metalliseoksessa olleet alkuaineet olivat reagoineet Vesuviuksen alueen hyvin rikkipitoisen maaperän kanssa synnyttäen kauniin patinan.

Keisari Vespasianuksen aureus Boscoréalen aarteesta. Kuva: Roma Numismatics Limited

Keisari Vespasianuksen aureus Boscoréalen aarteesta. Kuva: Roma Numismatics Limited

Tämä patina tunnetaan nykyään kaikkialla nimellä ”Boscoreale tone”, ja kyseistä termiä käytetään kuvaamaan kaikkia vastaavalla tavalla patinoituneita kultarahoista – ei väliä onko kyse Boscorealen aarteeseen kuuluneesta rahasta vai ei.

Osa Boscorealen aarteen esineistä päätyi Louvreen, mutta keräilymarkkinoilla on jonkin verran Boscorealen aarteeseen kuuluneita kultarahoja.

Mainokset

One response to “Patinoitunut kulta

  1. Päivitysilmoitus: Tekopatina | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s