Vuoden 2015 maalöydöt: TOP 8

Katselin illalla aarremaanalla-foorumia ja päätin tehdä listauksen vuoden 2015 parhaista rahalöydöistä. Löydöistä 8 oli selvästi ylitse muiden. Mukana on kolme rahakätköä ja viisi yksittäistä irtolöytöä.

Nämä löydöt ovat tavalla tai toisella poikkeuksellisen hienoja löytöjä. Ne kaikki ovat harvinaisia löytöjä Suomessa, joka tekee niistä tieteellisesti merkittäviä ja mielenkiintoisia löytöjä. Löytöjen rahallista keräilyarvoa tai kuntoa en miettinyt tai arvioinut, vaan listaus on pohjautuu täysin edellä mainittuihin kriteereihin.

Listaus on 100 % täysin subjektiivinen ja heijastaa sitä mitä itse arvostan. Kenenkään ei tarvitse pahoittaa mieltään jos oma löytö ei päässyt listalle. Osa löydöistä varmaan on mennyt täysin ohikin, sillä löytöjä oli niin paljon, että alkoi paikat jo puutumaan niitä selatessa. Huomautan, että minulla ei ole löydöistä muuta tietoa kuin se mitä aarremaanalla-sivustojen keskusteluissa on tuotu esille. Tietoni ovat siis monilta osin vajavaiset ja pohjautuvat pääasiassa julkaistuihin valokuviin. Kaikki alla esitetyt kuvat on löytäjien itsensä ottamia.

Pitemmittä puheitta. Tässä ovat vuoden 2015 parhaimmat löydöt:

8. sija: Roomalainen kupariraha
Vuoden 2015 kaikista vanhin rahalöytö. Turun keskustasta löydetty keisari Valensin myöhäisroomalainen kupariraha, joka löytöpaikkansa vuoksi liittyy hyvin vahvasti vuoden 1827 Turun palossa Turun akatemian rahakokoelmiin. Linkki.

Kuva: Jore ja pojat

Kuva: Jore ja pojat

7. sija: Kuparirahakätkö
Nimimerkki P.Aholainen löysi Savonlinnasta kuparirahakätkön, joka sisälsi yhteensä 668 kappaletta Kristiinan 1/4 äyrejä vuosien 1633–1642 väliltä. Rahakätköt ovat aina tieteellisesti tärkeitä löytöjä. Linkki 1. Linkki 2.

Kuva: P.Aholainen

Kuva: P.Aholainen

6. sija: Viikinkiaikainen rahakätkö
Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät vuoden ainoan(?) viikinkiaikaisen rahakätkön Hauhon Okerlasta. Nämä ovat aina hienoja ja numismaattisesti tärkeitä löytöjä.

Kuva: Reijo Hyvönen / Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät

Kuva: Reijo Hyvönen / Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät

5. sija: Turussa lyöty 2 äyrin klippinki 1556
Sami Salonen löysi lokakuussa Turussa vuonna 1556 lyödyn kahden äyrin klippingin. Turun rahat ovat aina hienoja löytöjä.

Kuva: Sami Salonen

Kuva: Sami Salonen

4. sija: Pohjoismaalainen jäljitelmä englantilaisesta rahasta
Nimimerkki Nil Melius löysi syyskuussa pohjoismaalaisen jäljitelmän (imitaation) Ethelred II rahasta. Raha ajoittuu 1000-luvun alkuun. Linkki.

Valokuva: Nil Melius. (Rahakabinetin tekemä lisäys kirjallisuudesta löytyneestä vastineesta ja kehätekstistä).

Valokuva: Nil Melius. (Rahakabinetin tekemä lisäys kirjallisuudesta löytyneestä vastineesta ja kehätekstistä).

3. sija: Ruotsalainen kultadukaatti 1812
Hannu Martikainen löysi porvoolaiselta pellolta ruotsalainen vuonna 1812 lyödyn kultadukaatin. Kyseinen löytö on näin ollen viides Suomesta maalöytönä löydetty ruotsalainen kultaraha. Löytö havainnollistaa hyvin tunnettua tosiseikkaa, että maassamme liikkui paljon ruotsalaista rahaa, vaikka siirryimme vuonna 1809 Ruotsin alaisuudesta Venäjän alaisuuteen. Linkki.

Kuva: Hannu Martikainen

Kuva: Hannu Martikainen

2. sija: Bysanttilainen hopearaha
Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden Janakkalasta löytämä bysanttilaisen Basileos II & Konstantinos VIII hopearahan (milliaresion) skandinaavisen jäljitelmä. Hyvin harvinainen ja hieno löytö. Linkki.

Kuva: Reijo Hyvönen / Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät

Kuva: Reijo Hyvönen / Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät

1. sija: Hopearahakätkö
Mielestäni vuoden hienoin löytö on nimimerkki Tuulikellon Etelä-Savosta löytämä rahakätkö, joka sisälsi muun muassa Zwollessa vuonna 1636 ja Stolbergissa 1624 lyödyt taalerit sekä kolme kappaletta Kaarle IX:n 4 markan rahoja, Kustaa Vaasan markan sekä kolme puolalaista Sigismund III hopearahaa. Todella hieno löytö! Linkki.

Kuva: Tuulikello

Kuva: Tuulikello

 

Mainokset

4 responses to “Vuoden 2015 maalöydöt: TOP 8

  1. Tämä oli upea ”toppi” Rahakabinetilta,oli kiva katella vuoden yhteenvetoa parhaimmista löydöistä ja asiantuntijan kommenteilla 🙂

  2. Noihin löytämiini hopeakolikoihin liittyy hyvin läheisesti myös Savonlinnasta löytynyt kuparirahakätkö jonka löysimme P.Aholaisen kanssa. Vuonna 1957 kätköjen läheisyydestä löydetty kuparirahakätkö jossa yli 2500 kuparikolikkoa.
    Terveisin Tuulikello

  3. Päivitysilmoitus: Vuoden 2016 parhaat rahalöydöt? | rahakabinetti·

  4. Päivitysilmoitus: Kuukauden esine 12/2016 | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s