SNY:n huutokauppa 397

Uudistuksista puhuessani kerroin, että blogissa tullaan tästä lähtien välillä seuraamaan Rahakabinetin myymien kohteiden kaupallista menestystä tai floppaamista.

Kokoelman ei tarvitse olla kovinkaan suuri, kun kaksoiskappaleita (”dupletteja”) alkaa kerääntyä. Yleiset rahat ovat yksinkertaisesti niin yleisiä, että jos ostat vaikkapa vain kaksi isompaa erää suomalaisia rahoja, niin kaksoiskappaleita on ihan varmasti mukana useampia. Tällöin normaalisti itsellä pidetään paras kappale ja loput laitetaan myyntiin. Tilanne on täsmälleen sama myös vanhempien rahojen kanssa, joten ei oikeastaan ole väliä kerääkö markkoja, kunniamerkkejä vaiko roomalaisia rahoja.

Uusien kohteiden ostamisen ohella vanhojen kohteiden eteenpäin myyminen on oleellinen osa numismaattisten esineiden keräämistä. Sen avulla kokoelmaan saadaan tilaa sekä rahaa uusien kohteiden ostamiseen.

Kaksoiskappaleiden ohella myyn toisinaan kohteita saadakseni niiden tilalle jonkun sellaisen kohteen, joka on ostettava silloin, kun se on myynnissä. Nämä ovat yleensä harvinaisempia ja kalliimpia kohteita, jotka saattavat tulla seuraavan kerran markkinoille vasta vuosien päästä. En ole suurituloinen, joten saadakseni jotain haluamaani välillä on myytävä jotain, josta voi luopua, vaikka se olisi kokoelman ainoa kappale.

Sitten itse asiaan. Rahakabinetilla on Suomen Numismaattisen Yhdistyksen huutokaupassa no. 397 myynnissä yhteensä 6 kohdetta. Huutokauppa pidetään tämän viikon lauantaina (13.2.2016) Balderin salissa Helsingissä. Sen verran lukijoille taustatiedoksi, että osallistuakseen ostajana huutokauppaan tulee olla SNY:n jäsen, ja jäseneksi pääsee täyttämällä jäsenanomus joko netissä tai vaikka paikan päällä ennen huutokaupan alkua jos mieli tekee ostaa rahoja. Myös Suomen Numismaatikkoliiton jäsenyhdistysten jäsenillä sekä Nordisk Numismatisk Unionin jäsenyhdistysten jäsenillä. Selvitys näiden jäsenyydestä on pyydettäessä annettava. SNY:n hallitus voi päättää osallistumisoikeuden myöntämisestä myös muulla perusteella.

Suosin SNY:tä myyntiväylänä monestakin eri syystä:
1) kotimainen
2) ammattilainen
3) tulen tukeneeksi yhdistyksen arvokasta toimintaa
4) hinta kyllä asettuu oikealle kohdalle
5) nopeat tilitykset
6) ei pitkiä ”jonotusaikoja”, kuten monessa ulkomaisessa huutokauppatalossa
7) kohtuulliset myynti- ja ostoprovisiot
8) Pohjoismaiden suurin numismaattinen yhdistys.

Huutokaupassa myynnissä olevat kohteet ovat seuraavat:

Kohde 11 (Antiikin Kreikka): Thessalian liigan rahoja 2 kpl.
AE, Dichalkon. HIPPAITAS magistrate. BCD Thessaly II 840.
AE, Trichalkon. TIMA Magistrate. BCD Thessaly II 899.4.
Kommentti: Yleisiä antiikin kreikkalaisia pronssirahoja, mutta lähtöhinta ei ole paha. Rahaliikkeestä yksittäin ostettuna kappalehinta olisi todennäköisesti 25–40 €/kpl.
Hintaodotukset: 30 € (lähtöhinta 20 €)

Antoninus Pius (138-161 AD) Æ Sestertius. Rome mint, 148-149 AD. Obv. ANTONINVS AVG PIVS P P TR P XII, laureate head right rev. COS IIII S-C, Aequitas standing left, holding scales & cornucopiae.

Antoninus Pius (138-161 AD) Æ Sestertius.
Rome mint, 148-149 AD.
Obv. ANTONINVS AVG PIVS P P TR P XII, laureate head right
rev. COS IIII S-C, Aequitas standing left, holding scales & cornucopiae.

Kohde 31 (Rooma): Antoninus Pius, 138–161 jKr.
AE, sestertius. Sear 4162 (RIC 855).
Kommentti: Kookas raha (34 mm; 21,9 g.). Kunto voisi olla parempi, ja se on huomioitu alhaisessa lähtöhinnassa. Edullinen kolikko sellaista etsivälle, joka on kuitenkin täysin tunnistettavissa (kuva yllä).
Hintaodotus: 30 € (lähtöhinta 25 €)

Kohde 60: 4 kappaleen erä ghaznavidien dirhemeitä.
Mahmud (AH 384–421, AD 997–1030)
Dirhem, Ghazna mint.
Kommentti: Hienoja ja historiallisia hopearahoja. Odotan hinnan nousevan vähintään 50 euroon. Alle sen jäävä hinta on takuu varma pettymys.
Hintaodotus: 50 € (lähtöhinta 20 €)

kopeekka_1705Kohde 114 (Venäjä): Kopeekka 1705.
Bitkin 3312.
Kommentti: Peruskuntoinen yksilö Venäjä-kokoelmaan, josta se puuttuu (kuva yllä).
Hintaodotus: 30 € (Lähtöhinta 20 €)

denga1730Kohde 132 (Venäjä): Denga 1730.
Bitkin 269. RARE.
Kommentti: Harvinainen variantti: yksi poikkiviiva nimellisarvon ja vuosiluvun välissä (kuva yllä). Venäjän rahojen referenssiteos Bitkin luokittelee harvinaiseksi. Toisesta referenssiteoksesta Brekkestä kyseinen tyyppi puuttuu kokonaan kuin myös V.V. Uzdenikovin teoksesta Russian Coins 1700–1917. Acsearchista tehty haku antaa vain yhden tuloksen yli 2,8 miljoonan (!) huutokauppatuloksen joukosta. Tuolloin parempikuntoinen raha meni 275 Sveitsin frangin hinnalla kaupaksi + provisiot + mahdolliset posti- ja tullimaksut. Tämän minun kappaleeni kunto voisi valitettavasti olla paljon parempi, mutta uskoisin että tämä puuttuu todella monesta isosta Venäjä-kokoelmasta, joten ihan varmasti menee kaupaksi.
Hintaodotus: ??? (Lähtöhinta: 20 €)

Kuvasta puuttuu yksi erään kuuluvista dengoista.

Kuvasta puuttuu yksi erään kuuluvista dengoista.

Kohde 133 (Venäjä): Erä dengoja 17 kpl.
Denga 1730 overstruck on a kopeck of Peter I, 1731 (2 djff. pcs), 1734 (4 pcs), 1735, 1736, 1737 (2 pcs), 1738 (2 pcs, the other cleaned), 1740 cleaned.
Elizabeth Petrovna. Denga 1747, 1749, 1750, in all 17 pcs.
Kommentti: Iso kasa dengoja, joiden kunto on vaihteleva (kuva yllä).
Hintaodotus: 60 € (lähtöhinta: 40 €)

Viikon päästä nähdään oliko tällä kertaa myyjän vai ostajan markkinat. Ostaja toivoo saavansa kohteet mahdollisimman halvalla, myyjä taas myyvänsä maksimihinnalla. Kysyntä- ja tarjonta lopulta kuitenkin määrittävät sen mihin myyntihinta asettuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s