Rahakabinetti goes pop-up!

Rahakabinetti ottaa uuden askeleen ja osallistuu omalla Pop Up -näyttelyllään Turun Taide- ja Antiikkimessujen yhteydessä järjestettävän Turun rahan päivän näyttelyyn 19.–20.3.2016.

nayttelyLähi-idän tapahtumat ovat viime aikoina koskettaneet jokaista meitä olimmepa me pakolaisista mitä mieltä tahansa. Tämän vuoksi Rahakabinetin ensimmäinen Pop Up -näyttely tulee esittelemään islamilaisen rahanlyönnin varhaisvaiheita. Ottamatta sen enempää kantaa politiikkaan aihe on numismaattisesti äärimmäisen mielenkiintoinen. Syntyihän islaminusko kahden keskenään kamppailevan suurvallan – Bysantin ja Persian ­– varjossa nousten lopulta näiden ohi.

Näyttelyn Pohjoismaisena ulottuvuutena on muistettava, että jo hyvin varhaisessa vaiheessa – 700-luvulla – islamilaiset rahat levisivät Pohjoismaihin viikinkien kauppa- ja ryöstöretkien myötä. Dirhemit lukeutuvatkin ensimmäisiin Suomen maaperällä kaupankäynnissä käytetyksi vaihdonvälineeksi. Aihe tuntuikin tähän hetkeen hyvin sopivalta, sillä aiheella on kiintopisteitä nykytilanteeseen kuin myös menneisyyteen.

Näyttelyprojektin tavoitteena on tarjota Rahakabinetin lukijoille ja muille messuvieraille ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan näihin rahoihin. Punaisena lankana on esittää yhdessä vitriinissä kokonaisen rahajärjestelmän syntymä ja varhaisvaiheet kaikkine pienine kuriositeetteineen. Tämä kaikki pyritään tietenkin tekemään mahdollisimman huolellisesti. Kuinka tässä kaikessa onnistutaan jää nähtäväksi. En tiedä loppuuko aika, mielenkiinto vai rahat kesken projektin, sillä eihän tässä ole kuin reilu kuukausi aikaa. Näyttelyprojektin etenemistä on mahdollista seurata blogissa, Facebookissa ja Instagramissa.

Turun rahan päivä on Turun numismaattisen seuran organisoima tapahtuma, jonne yleisön on mahdollista tuoda omia rahojaan tunnistettavaksi ja arvioitavaksi. Mukana on myös lukuisia rahakauppiaita ympäri Suomea, joten lompakkoa ei kannata jättää kotiin. Näytteilleasettajia on perinteisesti ollut useampia, kuten on myös tänä vuonna. Messujen yhteydessä järjestetään myös Suomen Numismaatikkoliitto ry:n kevätkokous, joten mielenkiinnolla odotan kokousedustajien palautetta näyttelystä.

Mainokset

2 responses to “Rahakabinetti goes pop-up!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s