Kuukauden esine 2/2016

Helmikuun kuukauden esine on Cosimo III de’ Medicin lyöttämä puolen piastren arvoinen hopearaha vuodelta 1676.

Cosimo III. Medici (1670–1723) 1/2 Piastra 1676. Lyöntipaikka: Firenze, Toskana. Halk. 37 mm, 14,7 g.

Cosimo III. Medici (1670–1723) 1/2 Piastra 1676. Lyöntipaikka: Firenze, Toskana. Halk. 37 mm, 14,7 g.

Kiinnostukseni Medicien mahtisukuun heräsi alun perin 90-luvulla taidehistorian kautta. Medici-suku oli satojen vuosien ajan yksi kaikista tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista suvuista Euroopassa, joka tuli tunnetuksi pankkitoiminnastaan, paaveistaan ja siitä, että monet renessanssin yleisneroista ovat työskennelleet suoraan heille. Samaan aikaan Italiassa oli toki muitakin hyvin vaikutusvaltaisia sukuja, kuten Borgiat ja Sforzat, mutta minun silmissäni ne eivät ole olleet koskaan Medicien veroisia.

On kiehtova ajatus, että hyvin vaatimattomista oloista lähtöisin olevasta suvusta muodostuu mahtisuku, joka on vaikuttanut niin moneen asiaan, kuten politiikkaan, arkkitehtuuriin, taiteeseen, kirjallisuuteen, sodankäyntiin, kansallisvaltioiden syntymiseen ja uskonpuhdistukseen. Myös monet hyvin arkiset jutut ovat meillä Medicien ansiosta, kuten vaikkapa jäätelö, sillä italialaisen jäätelön – gelaton – keksijä Bernardo Buontalenti (1531–1608) työskenteli Cosimo I de’Medicille, joka oli kaiken muun tekemänsä ohella maailmanhistorian ensimmäisiä jäätelönystäviä.

Historiallisen painoarvonsa vuoksi tunsin niin monen asian menneisyydestä tiivistyvän tuohon yhteen ainoaan sukuun, jonka vuoksi aloin poimia huutokaupoista Medicien nimissä lyötyjä rahoja, vaikka muuten italialaiset rahat eivät kuulukaan keräilyalueeseeni. Monet Medicien lyöttämistä rahoista ovat suhteellisen harvinaisia ja hyväkuntoiset kappaleet maksavat maltaita. Jopa huonokuntoiset kappaleet saattavat olla todella hintavia. Medicien rahoja kädessä pidellessä valta ja historia tuntuu saaneen rahan muodon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s