SKAS 1–2/2015 & Fossa 1/2016

Helsingissä keskiviikkona käydessäni piipahdin Tiedekirjassa, josta parin kirjan ohella mukaani nappasin Suomen keskiajan arkeologian seuran uusimman julkaisun SKAS:in sekä Suomen klassillisen arkeologian seuran julkaisun Fossan. Molempien seurojen uusimmat julkaisut nimittäin sisälsivät numismaattista juttuja. En viitsi kattavasti referoida artikkelien sisältöä, mutta tässä hyvin lyhyt katsaus niiden sisältöön. Artikkeleista enemmän kiinnostuneiden kannattaa lukea itse ne (molemmat ovat edullisia lehtiä jos paikkakunnan kirjastosta lehtiä kyseisiä ei löydy).

lehdetSKAS 1–2/2015 sisälsi Eeva Jonssonin artikkelin Turun rahat Pohjoismaisissa löydöissä ja Frida Ehrnstenin artikkelin Hukkuuko Museovirasto kolikkoihin? – Yleiskatsaus metallinilmaisinlöytöihin 2013–2015.

Eevan artikkeli pohjautuu hänen pro gradu-tutkielmaansa. SKAS:in artikkelissa hän kertoo pohjoismaisista Turun rahojen löydöistä. Niitä on löydetty yhteensä rahakätköistä yhteensä 458 kappaletta, joista 397 on Ruotsista, 29 Suomesta, 4 Tanskasta ja 27 tanskalaisalueelta nykyisestä Pohjois-Saksasta sekä yksi kappale Norjasta. Irto- ja kertymälöytäjä on kätkölöytöjen ohella yhteensä 140 kappaletta, joista peräti 109 kappaletta on Suomesta. Artikkelissaan Jonsson esittää lisäksi kuuden penningin rahan (LL 9) vaihtuneen neljän penningin rahaan (LL 10) noin vuonna 1415 eli seitsemän vuotta aiemmin kuin mitä Pekka Sarvas on esittänyt.

Ehrnsten puolestaan toteaa omassa artikkelissaan, ettei Museovirasto huku rahalöytöihin, vaikka löytömäärät ovatkin moninkertaistuneet viimevuosina. Viikinkiaikaisia rahakätköjä on löydetty 7 kappaletta, jotka ovat sisältäneet yhteensä 99 rahaa. Keskiaikaiset rahat sen sijaan puuttuvat aineistosta melkein kokonaan.

Fossa 1/2016 puolestaan sisälsi Björn Forsénin artikkelin Artmemis Lykoatiksen pyhäkön kaivauksista Peloponnesoksella, josta oli löytynyt muun muassa 34 hemidrakhmaa sisältänyt rahakätkö, joka voitiin ajoittaa 80–50 eKr. väliselle ajalla.

Fossa sisälsi lisäksi Eeva-Maria Viitasen kirjoittaman kirja-arvostelun Oravisjärven teoksesta Rahan synty. Viitanen toteaa muun muassa viittauskäytännössä olleen epäyhteneväisyyksiä ja kirjan kaivanneen kustannustoimittajan editointia. Lopuksi hän kuitenkin toteaa kirjan toimivan hyvin ja sisältäneen sen mitä luvattiin eli rahatalouden synnyn suuren kertomuksen.

Lisälukemista
Kaponieerin blogikirjoitus SKAS 1-2/2015 lehdestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s