Kuukauden esine 3/2016

 

Luin eilen YLE:n uutisen Sankaritarina ei unohdu: Onni sukelsi joen jään alle ja pelasti pienen veljensä, jonka johdosta tämän kuukauden esine on Hengenpelastusmitali. Kyseinen mitali on yksi niistä harvoista kunniamerkeistä, jotka olen säilyttänyt kokoelmassani, vaikka valtaosan kunniamerkeistä parivuotta sitten myinkin pois.

Hengenpelastusmitali alkuperäisessä nauhassa. Vuosileima P7 = 1968. Valmistaja: Tillander (Helsinki).

Hengenpelastusmitali alkuperäisessä nauhassa. Vuosileima P7 = 1968. Valmistaja: Tillander (Helsinki).

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta. Hengenpelastusmitalin antaa tasavallan presidentti ja maamme presidenteistä Ståhlberg oli sen ensimmäinen myöntäjä vuonna 1920 (per. 20.2.1920. Asetus 284/1920). Nykyinen tasavallan presidentin asetus mitalista on tullut voimaan 1.7.1978.

Mitalin saajasta voi tehdä ehdotuksen sen alueen aluehallintovirastolle jonka alueella teko on tapahtunut tai, jos teko on tapahtunut maan rajojen ulkopuolella, sen alueen aluehallintovirastolle, jonka alueella pelastajalla tai pelastetulla on kotipaikka. Ehdotus on tehtävä viiden vuoden kuluessa sen tapauksesta, jota ehdotus koskee. Erityisestä syytä ehdotus voidaan ottaa tämänkin jälkeen käsiteltäväksi. Hengenpelastusmitalin antamista koskevat ehdotukset käsitellään hengenpelastusmitalilautakunnassa.

Mitalin suunnittelija on Eric Ehrström (1881–1934). Mitalin etusivulla on kohokuvio laakeriseppeleen ympäröimänä, elämänliekkiä pitävä käsi ja takasivulla Suomen vaakunan leijona ja reunakirjoitus ”IHMISHENGEN PELASTAMISESTA” ja ruotsinkielisessä versiossa ”FÖR RÄDDING AV MÄNNISKOLIV”.

Mitali on Jani Tiaisen teoksessa Suomen kunniamerkit (sivu 291: 15.1.) luokiteltu harvinaiseksi R4 (suomenkielinen) ja R5 (ruotsinkielinen). Jatkosodan päättymiseen mennessä mitalia oli myönnetty 342 kappaletta. Nykyisin mitalin myöntämiskriteereitä on tiukennettu huomattavasti, joten aiemmin mitalia myönnettiin paljon enemmän kuin nykyisin.

Lisätietoja:
Sisäasiainministeriön muistio.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s