Tekopatina

Tässä blogissa on pariin otteeseen puhuttu patinasta. Olen kertonut muun muassa kullan patinoinoitumisesta sekä patinoitumattomista kontaktipinnoista.
Tällä kertaa jatketaan yhä patina-aiheella, mutta kerron tällä kertaa keinotekoisesta hopeapatinasta.

Aito patina on aina arvoa nostava tekijä. Valitettavasti patina voidaan valmistaa myös kepulikonstein 10-15 minuutissa. Olen nähnyt väärennöksiä, joissa on tekopatina, jolloin tekopatinalla on pyritty osoittamaan, että kyse on ns. vanhasta rahasta, vaikka raha on todellisuudessa valmistettu viikkoa aiemmin. Valitettavasti myös aitoja rahoja patinoidaan niiden arvon nostamiseksi. Tämä on tietenkin myös huijaamista ja usein ammattitaitoisissa huutokauppaluetteloissa tämä mainitaan.

Mietin hyvin kauan viitsinkö tätä päivitystä tehdä, koska tiedostan, että osa lukijoista voi ehkä innostua ja pilata kokoelmansa tai sitten käyttää tätä tietoa kaverin huijaamiseen. Päätin asiasta kuitenkin kertoa, koska ihmisten tulee olla asiasta tietoisia, jotta osaavat itse välttää tulevansa tietämättään huijatuksi ja kyllähän netistä näitä ohjeita löytyy jo valmiiksi.

Kokeeseen uhrattu rupla ennen koetta.

Kokeeseen uhrattu rupla ennen koetta.

Uhrasin tieteelle venäläisen vuoden 1898 ruplan. Kolikossa on reunavika ja se suht. kulunut, joten mistään paria kymppiä arvokkaammasta kolikosta ei ole kyse.

Laitoin kolikon ensin yöksi laimeaan sitruunamehukylpyyn haaleentaakseni aitoa patinaa – tämä on sanomattakin typerintä mitä numismaatikko voi tehdä. Sen verran teko kuitenkin kirpaisi, että en sentään kuitenkaan viitsinyt kiiltäväksi hinkata. Tein alkuperäisen patinan poiston sen vuoksi, jotta tekopatinan erottaisi paremmin eli suuremman kontrastin vuoksi. Aitojen rahoja patinoitaessa pohjalle usein jätetään aito patina ikään kuin ”pohjaväriksi.”

Sitruunamehukylvyn jälkeen.

Sitruunamehukylvyn jälkeen.

Sitten siihen tekopatinaan. Tarvitaan yksi kovaksi keitetty kananmuna, Minigrip-pussi ja patinoitava hopeaesine. Muna laitetaan pussiin ja rikotaan, jonka jälkeen laitetaan kolikko pussiin kaveriksi ja pussi kiinni. Parissa kymmenessä minuutissa syntyy jo hyvin tummahko patina, joten noin 10-15 minuutissa muodostaa keräilijöiden ehkä parhaiten suosima patinan sävy. Jos homma menee pipariksi, niin sen voi aloittaa alusta. Tällä tavalla syntyy hieman iridisoiva tumma patina. Tekopatina on aivan yhtä pysyvä kuin aito patina. Kananmuna sisältää paljon rikkiä, joten patinan aiheuttaa rikkidioksidi, kuten aidoissa hopeapatinoissa. Tässä tapauksessa patinointiprosessi on vain tuhansia kertoja nopeampi.

munapussiTekopatinan voi myös monella muulla tavalla valmistaa. Kerron niistä ehkä myöhemmin lisää. Harjaantunut silmä pystyy yleensä aina erottamaan milloin patinassa on ns. jotain mätää. Tämä syntyy kokemuksen kautta ja etenkin oikeasti ajan myötä patinoituneita rahoja käsittelemällä. Tässä tapauksessa takasivun patinointi onnistui mielestäni etusivun patinointia hieman paremmin, sillä takasivun patina on tasaisempi.

rupla3Tätä lukevien keräilijöiden syytä aina muistaa, että tekopatina on aina ARVOA LASKEVA tekijä samalla tavalla kolikon puhdistaminen uudenkiiltäväksi. Tekopatinointi on peruuttamaton teko, sillä aitoa patinaa ei saa takaisin muuta kuin ajan myötä.

rupla4

Mainokset

2 responses to “Tekopatina

  1. Päivitysilmoitus: Väärennetty 16 äyriä 1563 | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s