Mulviuksen silta

Haluan esitellä yhden harvinaisen* myöhäisroomalaisen kuparirahan kokoelmastani. Kyseessä on Konstaninus Suuren (306–337 jKr.) lyöttämä pienikokoinen raha, jonka toisella puolella on kuvattu silta. Kyse ei ole ihan mistä tahansa sillasta, vaan Mulviuksen sillasta (ital. Ponte Milvio). Kuva-aihe viittaa tietenkin tunnettuun Mulviuksen sillan taisteluun vuonna 311–312, jossa Konstantinus Suuri löi vastustajansa Maxentiuksen ja hänestä tuli Rooman valtakunnan ainoa hallitsija.

ponte_milvioKyse on taistelusta, joka on meille kaikille tuttu historian ja uskonnon tunnilta. Kyseinen taistelu on se, jossa Konstantinus Suuren sanotaan saaneen näky, jossa hänelle sanottiin, että tässä merkissä olet voittava. Tätä rahaa ei ole kuitenkaan lyöty heti taistelun jälkeen, vaan vasta vuosikymmeniä myöhemmin, sillä Konstantinopolin rahapaja avattiin vasta vuonna 326. Tuolloin lyötiin myös muita juhlarahoja, kuten VRBS ROMA ja CONSTANTINOPOLI, jotka ovat keräilymarkkinoilla kuitenkin huomattavasti paljon yleisempiä.

Giulio Romanon  (1520–24) näkemys Mulviuksen sillan taistelusta. Kuva: Wikipedia commons

Giulio Romanon (1520–24) näkemys Mulviuksen sillan taistelusta. Kuva: Wikipedia commons

Johann Heintz: Mulviuksen sillan taistelu (1612). Kuva: Art Institute Chicago.

Johann Heintz:
Mulviuksen sillan taistelu (1612). Kuva: Art Institute Chicago.

Mulviuksen silta nykypäivänä. Kuva: Anthony Majanlahti (Wikipedia commons)

Mulviuksen silta nykypäivänä. Kuva: Anthony Majanlahti (Wikipedia commons)

Tämä raha on aikalaislähde toisin kuin yllä olevat taiteilijoiden näkemykset taistelun kulusta. Silta symboloi historiallista hetkeä, joka muutti historian kulkua. Sillan alla siltaa vasten voimakkaasti lyövät aallot voidaan nähdä symboloivan raivoisaa taistelua. Silta on kuvattu kuitenkin tyhjänä. Symboloivatko puuttuvat sotilaat sitä, että kuolevaiset sotilaat eivät ratkaisseet tätä taistelua, vaan Jumala, joka ilmestyi Konstantinus Suurelle ja opasti tämän voittoon? Ikonografisesti välillä merkittävää ei ole se mitä on kuvattu, vaan se mitä kuvasta puuttuu.

* Tämä raha on luokiteltu yleiseksi (C3 = tunnetaan yhteensä yli 40 kappaletta museoiden kokoelmissa) vuonna 1981 julkaistussa alan perusteoksessa Roman Imperial Coinage VIII:ssa. Kyse on kuitenkin yksi niistä rahoista, joiden kohdalta kysyntä jyrää ylivoimaisesti tarjonnan, jonka vuoksi tämä rahatyyppi on keräilymarkkinoilla suhteellisen harvinainen ja hintava – ainakin mikäli vertailukappaleena käytetään muita myöhäisroomalaisia kuparirahoja. Esimerkiksi Numismatik Lanzin huutokaupassa näiden kohdalla lukee hyvin usein sehr selten, hyvin harvinainen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s