Eukariuksen denaari

Tänään posti toi Lontoosta roomalaisen tasavaltalaisajan denaarin. Kyse ei ole mistään sinällään harvinaisesta rahasta, mutta ajattelin rahan provenienssin olevan jälleen jakamisen arvoinen tarina.

Kuva: Roma Numismatics

M. Porcius Cato AR Denarius. Rome, 89 BC. Diademed and draped female head right, ROMA behind, M•CATO below / Victory seated right, holding patera and palm, ST below chair, VICTRIX in exergue. Crawford 343/1c; RSC Porcia 6. 3.72g, 18mm, 9h. Kuva: Roma Numismatics

Kyseinen denaari on peräisin 440 tasavaltalaisajan rahaa sisältäneestä vanhasta kokoelmasta, joka tunnetaan nimellä ”The Eucharius Collection.” Kyseinen kokoelma on koottu suuremmaksi osaksi 1950-60-luvulla. Eukariuksen todellista henkilöllisyyttä ei ole kerrottu, koska kokoelman myyjä (perikunta) on halunnut pysyä anonyyminä. Se kerrotaan, että hän on edesmennyt. Kokoelma sai hienon nimensä päivästä, jolloin se luovutettiin kokoelman myyneelle lontoolaiselle huutokauppatalolle. Kyseinen päivä oli joulukuun 8. päivä, joka katolilaisessa pyhimyskalenterissa on pyhän Eukariuksen muistopäivä.

Numismaatikot ovat toisinaan hieman salaperäisiä henkilöitä. Osaa heistä voi leikkimielisesti verrata Batmaniin: he elävät täydellistä kaksoiselämää, sillä he usein haluavat pitää ”keräilijäminänsä” salaisuutena ja erossa todellisesta henkilöllisyydestään. Monet merkittävät kokoelmat tunnetaankin vain anonyymeinä nimimerkkeinä BCD, RBW, JDL, Cabinet W,…

Osa henkilöllisyyksistä on herrasmiessopimuksen piirissä olevia julkisia salaisuuksia. Se edellyttää, että anonyymiutta kunnioitetaan, ja joissain harvinaisissa tapauksissa jopa sitä, että tätä henkilöä vastaan ei (tietoisesti) kilpailla huutokaupassa.

Jos nimimerkin takana olevasta henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta, niin se täytyy yrittää vain arvata. Sanon tässä yhteydessä heti, että en tiedä kuka on Eukarius. Tämän vuoksi voin vain arvailla sitä, ja teen sen poikkeuksellisesti tässä ja nyt, sillä numismatiikka on hyvin usein salapoliisityötä. Kokoelman ja annettujen tietojen pohjalta henkilön profilointi ja tunnistaminen on aina haasteellista, sillä toisinaan henkilö ei ole tunnettu, jolloin häntä ei voida tunnistaa.

Vihjeitä on useita:
1) Kokoelman laajuudesta ja tasosta päätellen kyse on henkilöstä, jolla on ollut asiantuntemusta, kokemusta ja rahaa.
2) Valtaosa kokoelmasta on koottu 1950- ja 60-luvulla.
3) Myyntipaikka: Lontoo.
4) Hän on edesmennyt.

Sivistynyt arvaukseni on syyskuun 3. päivänä vuonna 2015 menehtynyt Harold Braithwaite Mattingly (1923-2015). Hän syntyi numismaatikoksi, sillä hänen isänsä Harold Mattingly (1884–1964) oli – ja on yhä – yksi maailman tunnetuimmista numismaatikoista. Harold B. Mattingly jakoi isänsä intohimon antiikin historiaan ja rahoihin seuraten tämän jalanjälkiä menestyksekkkäästi. Hän toimi Royal Numismatic Societyn puheenjohtajana vuosina 1999–2004, jonka lisäksi hän oli erikoistunut akateemisella urallaan Rooman tasavaltalaisaikaan. Mitä tulee kokoelman myynnin ajankohtaan, niin kokoelma tuli myyntiin vain muutama kuukausi tämän kuoleman jälkeen. Sattumaako? Kokoelman luettelon nähtyäni siitä pystyi tehdä päätelmän, että se on ammattilaisen kokoama: Miehen joka tiesi mitä teki ja nimenomaan ns. vanhan koulukunnan numismaatikon, joka sekä kerää ja tutkii, sillä kokoelma sisälsi näitä pankkiirimerkintöjä sisältäviä rahoja. Rikkaat keräilijät ­–­ öljyparonit yms ­–­ karttavat näitä, joten niiden poimimiseksi kokoelmaan taustalla on ollut tieteellinen kiinnostus. En pidä epätodennäköisenä myöskään ajatusta, että osa rahoista olisi peräisi hänen isänsä kokoelmasta, sillä molemmat heistä lukeutuivat vanhan koulukunnan numismaatikoihin.

Minusta on hieman sääli, että hienojen kokoelmien kerääjät eivät saa tunnustusta työstään ja saavutuksestaan elinaikanaan. Mitä jos kansalliskokoelmamme Antellin kokoelma olisi vain ”HFA”? Mikäli arvasin tai päättelin oikein, niin en usko Harold B. Mattinglyn pahastuvan tästä. Mahtavan kokoelman kerääminen ei vähennä hänen saavutuksiaan, vaan päinvastoin. Kuka Eukarius sitten todellisuudessa onkaan, niin sen tiedän varmuudella, että minulla kokoelmassani raha, joka on peräisin asialleen omistautuneen henkilön kokoelmasta.

Lisätietoja:
Obituary (coinsweekly).
Harold Mattingly obituary (Guardian).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s