Kuukauden esine 5/2016

Olen saanut suullista palautetta, että kirjoitan suhteessa liian paljon antiikin rahoista. Tämän vuoksi kuukauden esineenä on huomattavasti nuorempi ruotsalainen raha.
Kyse on Juhana III (1568-1592) Tukholmassa lyöty 1/2 äyriä 1574. Vuosiluvun erottaa etusivun kehätekstistä kello 11 kohdalla olevasta lyöntivuoden loppuosasta ”74”.

juhana3Muodollisesti kyse on hopearahasta, mutta kuten valokuvasta voi havaita, niin se näyttää kuparirahalta. Sellainen se käytännössä olikin hopeapitoisuuden ollessa hyvin alhainen (105/1000). Ensimmäiset viralliset kuparirahat otettiin Ruotsissa käyttöön Kustaa II Aadolfin toimesta vasta vuonna 1624 kupariklippinkien muodossa. Euroopassa kuparirahan käyttöönottoa välteltiin muutenkin viimeiseen saakka, sillä esimerkiksi Englannissa Kaarle II (1660–1685) otti kuparirahan ensimmäisenä* käyttöön vasta vuonna 1672.

Moni blogin lukijoista ei ole varmaan tehnyt sellaista huomiota, että varhaisimmista** kuparirahoista ei useinkaan löydy hallitsijan sivuprofiilia. Venäjällä esimerkiksi Pietari Suuren muotokuva löytyy vain hopearahoista, ja Ruotsissakin hallitsijan kuvan löydät kuparirahasta ensimmäisen kerran vasta 1830-luvulla. Englantia vaivasi 1700-luvulla kauan pula kuparirahasta, jonka yhdeksi syyksi on esitetty, että Kuninkaallinen rahapaja (Royal mint) oli tietoisesti mielummin lyömättä rahajärjestelmälle – ja ihmisille – elintärkeitä kuparirahoja kuin, että olisivat lyöneet alhaiseen kuparirahaan hallitsijansa kuvan. Kupariraha oli kauan häpeä.


* Oliver Cromwell lyötti kuparista tiettävästi äärimmäisen pienen määrän (maksimissaan joitain satoja kappaleita?) farthingeja 1650-luvulla.
** Sama koskee myös esimerkiksi roomalaisen rahajärjestelmän pienempiä rahayksikköjä, quadransseja, jotka olivat usein ainoita rahoja, joista et löydä keisarin muotokuvaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s